Atracții turistice în Muntenegru: Golful Kotor, Orașul vechi Kotor și Cetatea San Giovanni

Atracții turistice în Muntenegru: Golful Kotor, Orașul vechi Kotor și Cetatea San Giovanni

Muntenegru este o țară mică cu o ofertă turistică mare. Munte și mare, plaje moderne și curate, cetăți și obiective istorice, pe toate le găsești în Muntenegru, unul dintre cele mai tinere state din Europa, care și-a declarat independența în 2005 și are o suprafață de numai 13.812 km² și o populație de 622359 locuitori.

Unul dintre cele mai reprezentative repere turistice ale micuței țări de pe coasta Adriatică este golful Kotor, care adăpostește Orașul vechi Kotor și Cetatea San Giovanni.

Golful Kotor

Golful Kotor este considerat cel mai sudic fiord al Europei, un golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte care creează un tablou în care apa mării se aliază cu munții stâncoși și înalți care parcă o protejează dominator.

Este un golf cu o lungime de aproximativ 30 de kilometri, denumit de localnici Boka Kotorska, care a favorizat dezvoltarea unei zone în care se regăsesc mai multe orașe mici și pitorești, trasee montane și porturi.

La capătul golfului se regăsește așezat orașul istoric cu același nume. Kotor este cel mai vechi port și cel mai vechi oraș medieval fortificat de la Marea Mediterană și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o zonă bine dezvoltată din punct de vedere turistic, o oprire obligatorie pentru orice vas de croazieră de pe Marea Adriatică.

Orașul vechi Kotor

Orașul vechi Kotor face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este considerat principala atracție turistică din zona Golfului Kotor, fiind etichetat de-a lungul timpului ca mini-Dubrovnik sau Veneția Muntenegrului.

Odată ce ai intrat în orașul vechi Kotor și ai trecut dincolo de zidurile care îl străjuiesc, te vei pierde într-un labirint de străduțe și alei pietruite dintre care unele foarte înguste. Clădirile sunt încă locuite iar stilul arhitectural amintește de cel din Veneția, sub stăpânirea căreia s-a aflat o lungă perioadă.

În interiorul perimetrului format de zidurile mari și groase vei mai găsi numeroase restaurante și terase, gelaterii, dar și magazine de antichități și suveniruri. Atracțiile orașului vechi mai includ piețe, numeroase monumente de arhitectură medievală, biserici, catedrale, palate și muzee ca: Muzeul Maritim, Catedrala Sfântul Tryphon, Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae și Muzeul Pisicilor din Kotor.

Dintre zidurile fortificate ale orașului vechi Kotor pornește și traseul către vechea Cetate San Giovanni.

Cetatea San Giovanni

Pentru iubitorii de drumeții, din orașul vechi Kotor se poate merge la Cetatea/Castelul San Giovani pe un traseu de aproximativ 4,5 kilometri lungime, destul de abrupt și care conține aproximativ 1350 de trepte din piatră.

Traseul nu este extrem de dificil dar necesită disponibilitate pentru o repriză bună de efort. De asemenea, se recomandă încălțăminte adecvată (excludeți sandalele din start) și parcurgerea traseului la orele dimineții sau seara, pentru a evita căldura sufocantă din sezonul de vară. Ar fi bine să ai cu tine și o sticlă cu apă, căci traseul până sus durează aproximativ 90 de minute.

Treptele mari din piatră urcă pe lângă zidul construit în urmă cu peste 1000 de ani, iar odată ajuns la destinație, deși din cetate nu au rămas decât niște ruine, nefiind foarte întreținută, vederea de sus asupra Golfului Kotor îți va tăia respirația. Acesta este unul dintre puținele locuri ușor accesibile din care poți avea o perspectivă uluitoare asupra unei mari părți a Golful Kotor.

Un alt loc care oferă o vedere spectaculoasă asupra golfului sunt Serpentinele Kotor de pe drumul asfaltat care duce spre Parcul Național Lovcen și Mausoleul cu același nume.


Localizare:


Fotografii:













Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

SURSE: Sursa1

Niciun comentariu:
Write comentarii