Cele mai înalte 13 vârfuri din România, care depășesc 2500 de metri

Cele mai înalte13 vârfuri din România

România adăpostește cu mândrie pe teritoriul său aproximativ 50% din suprafața Munților Carpați. Aceștia străbat 7 țări europene și nu sunt foarte înalți, ei fac parte din categoria munților mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășind 2000 de metri în altitudine.

Cel mai înalt sector al Munților Carpați se găsește în Slovacia, în Munții Tatra, dar următorul pe listă este Masivul Făgăraș din România, unde găsim primele 3 cele mai înalte vârfuri din țara noastră, Vârful Moldoveanu fiind primul pe listă.

Cele 13 vărfuri de peste 2.500 metri din România:

1.    2.544 m --- Vârful Moldoveanu, Munții Făgăraș (cel mai înalt vârf din România)
2.    2.535 m --- Vârful Negoiu, Munții Făgăraș
3.    2.527 m --- Vârful Viștea Mare, Munții Făgăraș
4.    2.519 m --- Vârful Parângul Mare, Munții Parâng
5.    2.517 m --- Vârful Lespezi, Munții Făgăraș
6.    2.514 m --- Vârful Omu, Munții Bucegi
7.    2.509 m --- Vârful Peleaga, Munții Retezat
8.    2.508 m --- Vârful Păpușa, Munții Retezat
9.    2.507 m --- Vârful Vânătarea lui Buteanu, Munții Făgăraș
10.  2.506 m --- Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgăraș
11.  2.505 m --- Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgăraș 
12.  2.503 m --- Vârful Bucura (Vârful Ocolit), Munții Bucegi
13.  2.500 m --- Vârful Dara, Munții Făgăraș

Opt dintre cele 13 vârfuri peste 2500 m, inclusiv primele 3, se găsesc în Munții Făgăraș, două vârfuri se găsesc în Munții Retezat, alte două în Munții Bucegi, iar unul în Munții Parâng.

CONTROVERSE ȘI CLARIFICĂRI:

Dacă vei căuta care sunt vârfurile peste 2500 m din țara noastră și vei folosi surse diferite, vei găsi și alte clasamente. Unii consideră că sunt 14 vârfuri care depășesc 2500 m și includ în clasament și Vârful Capul Morarului. Alții sunt de părere că Vârful Omu are 2505 m și din acest motiv îl vei găsi în clasamentul lor pe locul 11, iar alții pur și simplu numesc greșit Vârful Vânătarea lui Buteanu, spunându-i Vânătoarea lui Buteanu.

Vezi mai jos de ce, după ce am citit zeci de păreri din zeci de surse, am ales să consider corect clasamentul prezentat mai sus.

1. Vârful Omu 2514 m sau 2505 m?

Controversa legată de vârful Omu din Munții Bucegi are la bază faptul că aici se găsește un mare bolovan (cum îl numesc unii), chiar lângă cabană. Consider ca fiind corectă opinia conform căreia înălțimea unui vârf este dată de cel mai înalt punct al său, iar dacă natura a pus acel bolovan acolo, el este cel care îi dă înălțimea maximă de 2514 m.


2. 13 sau 14 vârfuri peste 2500 de metri?

Vârful Capul Morarului din Munții Bucegi este o altă controversă și este cotat la 2501 m, pentru cei care îi acceptă existența. Dezbaterea are loc pentru că el se găsește în imediata apropiere a Vârfului Omu, în partea opusă Vârfului Ocolit.

Spre deosebire de Vârful Bucura (Vârful Ocolit), care este și el destul de aproape de Vârful Omu, dar măcar arată ca un vârf distinct, Vârful Capul Morarului nu doar că nu arată ca un vârf și îți e destul de greu să îl găsești la fața locului, dar este atât de aproape de Omu încât face parte din acesta.

Personal, nu iau în considerare Vârful Capul Morarului și subscriu la opinia conform căreia este doar o invenție a unor pasionați de palmarese și clasamente.

3. Vârful Vânătarea lui Buteanu sau Vânătoarea lui Buteanu?

Vârful Vânătarea lui Buteanu este un vârf din Munții Făgăraș cu altitudinea de 2.507 m, al optulea vârf din România, care este deseori numit eronat Vânătoarea lui Buteanu.

Numele corect al vârfului este Vânătarea, însă după 1954 a fost preluată din neștiință și comoditate denumirea Vânătoarea. Cum ar putea cineva denumi un vârf muntos Vânătoarea lui X sau Y???😲 Chiar și pe plăcuța metalică de pe vârf este înscris Vânătoarea lui Buteanu.

Wikipedia:
"Semnificația cuvântului „vânătare” se trage din denumirea arhaică a unei înălțimi stâncoase, vineții, aflată la mari depărtări. O altă interpretare probabilǎ a cuvântului se regǎsește in documentele care atestă valoarea terenului, vânătările fiind pǎșuni cu pietre, improprii pentru crescǎtorii de oi."

Dex
"VÂNĂTÁRE, vânătări, s. f. (Învechit și popular) Loc aflat la înălțime sau la depărtare mare (care pare de culoare vânătă). Ea s-a dus La vânătarea cerului, La marginea pământului. Când cineva se suie într-un pom, copac înalt, și ajunge până aproape de vârf, se zice că-i în vânătări."

SURSE: Sursa1Sursa2

Niciun comentariu:
Write comentarii