Cheile Vârghișului - Traseu în Munții Perșani, județul Harghita

Cheile Vârghișului - Traseu în Munții Perșani, județul Harghita

Dacă ești în căutarea a ceva nou, dacă te-ai săturat de Bucegi sau de Făgăraș, mergi în Cheile Vârghișului în munții Perșani. Până să ajung aici nu mai auzisem pe nimeni dintre cunoștințele mele să fi fost.

Este o zonă mai puțin cunoscută și incomparabil mai puțin populară, dar îți poate oferi acel element de noutate chiar și pe drumul către acolo. Până aici vei traversa mai multe localități din zona de centru a țării care au acel specific frumos al așezărilor minorității maghiare.

Rezervația naturală Cheile Vârghișului se află undeva la limita sudică a județului Harghita cu județul Covasna, în partea nordică a Munților Perșani și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita.

Traseul este unul ușor de o zi și vei avea timp de el chiar și dacă vii din București și ai un drum mai lung de parcurs până aici. Pe parcursul traseului vei traversa mai multe podețe amenajate de administrația rezervației care te vor purta de o parte și de alta a apei și vei întâlni o serie de peșteri.

Pentru a intra pe traseul de vizitare a Cheilor Vârghișului se percepe o taxă modică de acces.

Cum ajungi la Cheile Vârghișului

Cheile Vârghișului se găsesc la aproximativ 12 km de localitatea cu același nume. În timp ce cheile se găsesc pe raza județului Harghita, localitatea Vârghiș se găsește pe raza județului Covasna. La ieșirea din localitatea Vârghiș spre județul Harghita se face dreapta pe un drum de țară asfaltat, îngust și sinuos, care te duce cam 10 kilometrii prin sălbăticie și apoi continuă încă vreo doi dar fără asfalt, până dă chiar în Centrul de Vizitare, un loc special amenajat de administrația rezervației cu o clădire modernă și locuri de parcare. Mașinile se pot parca și mai jos, pe marginea drumului neasfaltat.


Accesul spre traseul cheilor se face pe drumul la stânga înainte de podul din fața Centrului, pe lângă o barieră, și continuă pe partea stângă a firului de apă, traversează o poieniță frumoasă, luminată și destul de populată cu oameni veniți la picnic.

Traseu

Cheile Vârghișului
         
Marcaje de urmat:
  • cruce albastră: pe firul apei, prin Cheile Vârghișului
  • bandă galbenă: traseul de întoarcere pe deasupra cheilor
Timpi: durata dus-întors a traseului este de aproximativ 4-5 ore (incluzând pauze, gustări și multe fotografii)
Dificultate: ușor pe toată lungimea
Accesibilitate: tot timpul anului
Lungime: aproximativ 8 kilometri (dus-întors)


Descrierea traseului

Traseul prin Cheile Vârghișului se derulează de-a lungul firului apei, pe marcaj cruce albastră și începe chiar cu traversarea pe partea dreaptă a pârâului, pe un prim podeț.

Dintre cele peste o sută de peșteri din rezervație, se permite vizitarea a doar câteva și pe acestea le vei întâlni pe traseu. Nu e niciuna ieșită din comun, așa că mi-am permis aroganța de a le trece cu vederea și a mă bucura doar de culorile tomnatice ale naturii, de susurul apei și de aerul curat. Recunosc că mi-au plăcut tare mult și punțile, pe care am rezistat cu greu tentației copilăroase de a mă balansa.

Traseul cheilor se termină în amonte după aproximativ 4 kilometri, într-o ală poieniță cu alte grupulețe de oameni veniți la picnic. La capătul poieniței se văd o casă, un grajd și o căpiță de fân iar spre dreapta urcă deasupra cheilor un drum forestier. Am continuat pe acest drum până la marcajul bandă galbenă care ne-a condus la un spectaculos punct de belvedere, pe o stâncă înaltă de unde am coborât prin pădure din nou spre chei.

Localizare pe Google Maps:


Fotografii:

Poiana de la intrarea în chei

Primul dintre poduri






























Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii