Peștera Bolii - Drumeție de weekend în Hunedoara

Peștera Bolii - Drumeție de weekend în Hunedoara

Situată la mai puțin de 10 kilometri de centrul orașul Petroșani, pe DN66 ce duce spre Țara Hațegului, Peștera Bolii este un obiectiv turistic rar în România, o peșteră traversată de la un capăt la altul de cursul de apă care a creat-o fiind accesibilă turiștilor pe toată lungimea ei.

Peștera este bine semnalizată cu un indicator mare spre dreapta din DN66, pe direcția dinspre Petroșani spre Hațeg, cu doar câteva sute de metri înainte de intrarea în localitatea Bănița. După ce ai făcut dreapta, accesul este facil cu un autoturism și te poți opri foarte aproape de peșteră.

Numele peșterii nu are nicio legătură cu semnificația cuvântului și vine de fapt de la numele Bolia al unei familii de nobili care au deținut proprietăți mari în zonă prin secolul al XV-lea.

După ce plătiți taxa de acces la casa de bilete de pe partea stângă a drumului, la câțiva metri mai sus se coboară la stânga pe niște scări, spre spectaculosul portal care face accesul în peșteră. Acesta are aproximativ 20 de metri la bază și o înălțime de 10 metri.

Pârâul Jupâneasa a săpat peștera în calcar, dându-i o formă de tunel cotit și o traversează pe toată lungimea ei de aproximativ 466 de metri.


Galeria principală a peșterii este foarte mare iar traseul turistic amenajat cu podețe și panouri informative este bine iluminat și se mută când pe o parte când pe cealaltă a pârâului. Urmează mai multe galerii impresionante iar pe ambele maluri ale pârâului se observă formațiuni calcaroase specifice, desene rupestre se văd pe pereți și cuiburi ale coloniilor de lilieci pitici se găsesc pe tavan.

Datorită acusticii, galeria principală a fost folosită încă din perioada interbelică pentru concerte, activitățile artistice fiind reluate din anul 2006.

Pe timp de iarnă peștera are program de vizitare doar în weekend, iar taxa de acces este de 10 lei pentru un adult. Vezi mai multe detalii aici.

De la Peștera Bolii, la mai puțin de doi kilometri spre Hațeg se găsesc Cheile Băniței sau canionul carstic de la Bănița, un loc mai puțin cunoscut, dar de o frumusețe rară.

Pe DN66, din dreptul indicatorului către Peștera Bolii se mai parcurg aproximativ 1,5 kilometri spre Hațeg, până vei găsi un drumuleț îngust care face dreapta înaintea unei stații GPL abandonate. După aproximativ 100 de metri parcurși pe drumul neasfaltat își va face apariția o clădire despre care se spune că ar fi fost Cabana Turistică Peștera Bolii și aici se poate lăsa mașina. Mai în față se trece de o barieră, se traversează prin curtea unei firme de exploatare a lemnului, un fel de gater, și poteca conduce până în dreptul pârâului Bănița, unde este un podeț. Se traversează peste pârâu, se face stânga pe celălalt mal și puțin mai jos încep cheile.

Vezi aici ce mai poți vizita în zona Hunedoarei.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:

Indicatorul de pe drumul DN66, pe partea dreaptă cum se merge dinspre Petroșani spre Hațeg

Pe el îl găsiți lângă casa de bilete 😂


















Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii