Cascadele Krushuna - Drumeție de weekend în Bulgaria

Cascadele Krushuna - Drumeție de weekend în Bulgaria

Cascadele Krushuna sunt una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice din Bulgaria, o oază de vegetație luxuriantă împodobită cu multe cascade înspumate și câteva peșteri interesante.

Acesta este unul dintre reperele turistice incontestabile ale Bulgariei, fiind denumit oficial Parcul Natural Maarata și mai popular Cascadele Krushuna, după numele localității/satului în care se află. Parcul are o suprafață de aproximativ 6 hectare, fiind acoperit de un peisaj pitoresc, împădurit și plin de vegetație.

Fiind destul de mic, întregul areal poate fi vizitat complet într-o plimbare lejeră de 2-3 ore. Parcul este amenajat cu două trasee de vizitare bine marcate, trasee sub formă de alei sau potecuțe, dintre care unele destul de înguste, alunecoase și oarecum periculoase pe alocuri. Cred că o pereche de bocanci de drumeție ar ușura mult această plimbare și pe deasupra te vor ajuta să-ți păstrezi pantofii de firmă neprăfuiți 😉.

După ce treci de bariera de la casa de bilete pentru acces în parc vei fi întâmpinat de un loc de relaxare cu terase, restaurante și un bazin cu apă încercuit de șezlonguri. Aici poți alege să mănânci un grătar gustos înainte de a intra pe traseu pentru ca apoi să mai omori caloriile, sau te poți opri la ieșire de pe trasee pentru a te recompensa cu ceva bun. De aici se pleacă pe o alee lată care te conduce direct pe taseul roșu.

Cele două trasee sunt denumite traseul roșu și traseul albastru și te conduc pe la toate obiectivele din cadrul parcului, fie că sunt cascade, peșteri sau grote (caută harta printre fotografiile de mai jos). De-a lungul lor vei găsi locuri de repaos amenajate cu băncuțe sau foișoare, iar în sezonul cald umbra este din belșug.

Eu am ales să parcurg ambele trasee, dar dacă vrei să te rezumi doar la unul, ți-l recomand pe cel roșu.

Cele două trasee comunică între ele doar la jumătate, ceea ce înseamnă că după ce termini traseul roșu va trebui să te întorci până în acest punct pentru a intra pe cel albastru.


Traseul Roșu
Traseul roșu este cel mai spectaculos dintre cele două. El urmează cursul râului, este amenajat cu mai multe podețe și trece pe la toate cascadele, mini-cascadele și lacurile din parcul natural. Prima dintre acestea ți se va înfățișa la scurt timp după intrarea pe traseu iar la finalul lui o vei găsi pe cea mai spectaculoasă și mai mare dintre ele. Apa cascadelor are o culoare aparte care aduce mai degrabă a verde decât a albastru datorită mușchilor de pe fundul apei, iar claritatea este incredibilă.

Traseul Albastru
Traseul albastru străbate partea aflată la o înălțime mai mare a parcului natural. Se poate spune că cel roșu parcurge albia râului în vreme ce traseul albastru străbate culmile de la margine. Parcurgând traseul albastru vei ajunge la Peștera Maarata, Peștera Vodopada și Cascada Misterioasă. De pe traseul albastru cele mai multe dintre cascade mai mult se aud decât să se vadă.

Cum ajungi la Cascadele Krushuna

Accesul către Cascadele Krushuna se poate face ușor dinspre localitățile Loveci sau Levski, obiectivul turistic fiind bine semnalizat. La intrare se găsește o parcare amenajată mare pentru care se plătește o taxă modică. De asemenea, pentru vizitarea parcului se plătește o taxă de acces. Eu am ajuns aici dinspre Loveci, venind de la Peștera Prohodna.

Pentru o zi plină prin Bulgaria poți include în traseul tău și Peștera Prohodna (Ochii lui Dumnezeu) și Peștera Devetashka. Peștera Devetashka se află la doar 20 de minute de mers cu mașina de la Cascadele Krushuna.


LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII: 












Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii