Traseu în Munții Măcin: Satul Greci, Izvorul Italienilor, Vârful Țuțuiatu și Lacul Iacobdeal


Munții Măcin sunt o subdiviziune a Munților Dobrogei și se întind pe teritoriul Parcului Național Munții Măcin.

Masivul muntos al Măcinului, are înălţimi maxime cu puţin peste 400 de metri și a luat naştere acum aproximativ 300-400 de milioane de ani. Vârful Ţuţuiatu este cel mai spectaculos punct de observaţie al Munţilor Măcin, acesta fiind şi cel mai înalt, cu o altitudine de 467 de metri.


Se consideră că inițial au avut altitudinea de aproximativ 3000 de metri făcând parte dintr-un lanț muntos care străbătea Europa de la vest la est. Din acest lanț muntos mai dăinuie peste timp doar munții Dobrogei, Munții Vosgi, Munții Scoției și Munții din Peninsula Bretagne.

Datorită carierelor de piatră și a drumurilor de acces spre ele aspectul pesisagistic al munților Măcin a fost degradat afectându-i în unele zone chiar și valoarea turistică.

Munții Măcin sunt habitatul broaștei ţestoase dobrogene (Testudo graeca ibera), o specie foarte drăguță, ocrotită ca monument al naturii, pe care, fără să îmi propun în mod special, am întâlnit-o de 3 ori, motiv pentru care deduc faptul că sunt destul de multe exemplare.

Traseu

Satul Greci - Izvorul Italienilor - Vărful Țuțuiatu

Marcaj de urmat: triunghi albastru
Durata: 1.30 - 2 ore (la urcare)
Dificultate: ușor spre mediu
Observații: nu răniți țestoasele, evitați lunile de vară, temperaturile ating valori foarte mari iar umbră nu e foarte multă
Traseul începe din localitatea Greci unde am ajuns dinspre orașul Măcin, după ce am trecut Dunărea cu bacul la Brăila.

În sat, am lăsat mașina în centru, unde se găsește o piață agro-alimentară și un punct de informare turistică. De aici am continuat drumul pe jos, pe străduțele din sat, urmând marcaj turistic triunghi albastru pe care îl găsești pe stâlpi și borne. Până la punctul de începere propriu-zisă a ascensiunii, aflat la ieșirea din sat, sunt aproximativ 3 km pe care îi poți parcurge foarte bine și cu mașina, pe care în loc să o parchezi în centru, cum am făcut eu, o poți parca aici, la ieșirea din sat.

Vei observa aici și o fântână dar nu îți recomand să te aprovizionezi cu apă pentru că dacă te uiți cu atenție vei vedea că apa este destul de murdară. Mulțumește-te cu apa pe care o aveai deja la tine, până la Izvorul Italienilor nu e cale lungă de străbătut iar acolo apa e rece și potabilă.


În ciuda faptului că în zona de la poalele muntelui vegetația este destul de săracă, mai sus peisajul se schimbă și vei găsi cu surprindere o pădure de stejar. Aspectul peisagistic îmbătrânit al Munților Măcin are un farmec deosebit și diferit de ce ai văzut până atunci.

În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți să urci și pe vârful Pietrosul Mare, aflat în imediata apropiere. Eu nu am făcut asta și nici nu m-am întors spre sat pe același drum. Din vârful Țuțuiatu am coborât spre drumul pietruit care făcea odată accesul spre o fostă carieră de piatră iar într-un final am ajuns în sat în apropierea Centrului de vizitare informare APNMM.

Dacă ești pasionat de bicicletă trebuie să știi că traseul se pretează a fi parcurs și pe două roți până în apropierea vârfului Țuțuiatul și chiar am întâlnit câteva astfel de grupuri.

Aș mai preciza doar că foarte aproape de Izvorul Italienilor există o poiană în care am văzut multă lume campând.

Lacul Iacobdeal

Pentru a ajunge la Lacul Icobdeal va trebui ca din satul Greci să te întorci la DN22D și să faci stânga. Distanța până la lac este de aproximativ 17 km și se parcurge cam în 20 de minute. Ține cont că după ce părăsești din nou DN22D, făcând dreapta, după o porțiune asfaltată, va trebui să parcurgi un drum neasfaltat dar pietruit și într-o stare foarte bună, de aproximativ 3 km.

Lacul Iacobdeal este un lac antropic, format într-o veche carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Dinamitarea uneia dintre galerii, a facut ca apa din pânza freatică să inunde locul și astfel s-a creat lacul. Se spune că ar avea adâncimi și de 20 de metri și că acoperă zeci de utilaje rămase în urmă, după exploatarea carierei.

Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, oferă o imagine frumoasă asemănătoare unui lac glaciar. Pereții de granit sunt abrupți iar lacul se alimentază cu apă din precipitații.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna aprilie 2017

Satul Greci

Satul Greci

Ieșirea din Satul Greci - Începutul traseului

Munții Măcin

Munții Măcin

Munții Măcin

Munții Măcin

Munții Măcin

Munții Măcin

Izvorul Italienilor

Izvorul Italienilor

Munții Măcin

Munții Măcin

Munții Măcin

Vârful Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal

Concluzii

Panorama din vârful Țuțuiatu este vastă şi impresionant de frumoasă. De aici, când cerul este senin, se văd în zare oraşele Galaţi, Măcin, Brăila, Depresiunea Greci, Vîrful Iacob Deal, și chiar braţele Dunării.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii