Pe Meleaguri la Piatra Secuiului, traseu circuit cu plecare din Rimetea și retur pe la Colții Trascăului.
Traseul este unul de tip circuit, de o dificultate ușoară spre medie. Se vor parcurge aproape 6 km în aproximativ 4 ore, cu o diferență de nivel de puțin peste 600 m.
Traseu circuit la Piatra Secuiului - din Rimetea, pe la Colții Trascăului
Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:
Piatra Secuiului se află lângă localitatea Rimetea, în județul Alba, nu departe de Aiud. Face parte din lanțul Munților Trascău și atinge înălțimi maxime de 1129 m. Are două vârfuri: Colții Trascăului (1113 m) și Piatra Secuiului (1129 m).
Mai poți vizita în apropiere:
Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor
Traseul poate fi considerat solicitant din cauza diferenței mari de nivel pe o distanță atât de scurtă, dar oferă o vedere panoramică superbă asupra satului Rimetea.
Traseu
Traseu circuit la Piatra Secuiului - Rimetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rimetea- cruce albastră: până la Piatra Secuiului
- bandă roșie: coborârea prin pădure
Lungime traseu: aproximativ 6 km
Diferență de nivel: aproximativ 600 m
Dificultate: ușor spre mediu (din cauza diferenței mari de nivel pe o distanță atât de scurtă)
Am început traseul chiar de lângă Baza Salvamont Rimetea, unde am parcat și mașina (vezi pe hartă AICI). Urcușul începe domol și urmează marcajul cruce albastră într-o pantă lină, pe pajiște, vreo 20 de minute.
Odată ajunși la baza stâncilor, urcarea începe să fie destul de abruptă și încep să-și facă apariția și pietrele, apoi bolovanii.
Urcarea este aproape permanentă, într-o pantă accentuată cu mici serpentine, cu porțiuni de stâncărie, grohotiș și bolovăniș și a trebuit să fim atenți în permanență pe unde pășim. Urcăm de fapt printr-un vâlcel mai larg care ne scoate sus în creastă într-o șa (un platou).
Poteca este evidentă, dar n-ar fi rău să mai urmărești din când în când și marcajul, chiar dacă pe alocuri a fost revopsit cu drapelul Ungariei.
După mai bine de o oră de la intrarea pe traseu ajungem în creastă și urmează o urcare mai lejeră spre dreapta, pentru a ajunge la Piatra Secuiului.
Noi am găsit bornele din beton vopsite în culorile drapelului Ungariei. Aici se dă o adevărată luptă pentru drapelul ce îmbracă aceste borne și le vei găsi vopsite așa cum îți e norocul.
Ne întoarcem spre șaua unde am ieșit după ce am urcat pe poteca cu plecare de la Baza Salvamont și continuăm în față pentru a ajunge la Colții Trascăului. Poteca e lejeră și doar ultima parte, înainte de ajunge pe acest nou vârf, presupune o urcare relativ lină. Apoi revenim pe culmea principală pentru a coborî abrupt spre sat, prin pădure, pe traseul marcat cu bandă roșie. Nu se recomandă coborârea pe aici după ploaie, pentru că se creează noroi și poate deveni foarte alunecos.
La final ajungem din nou în Rimetea și continuăm pe străduțe până la Baza Salvamont unde lăsasem mașina, nu înainte să ne mai aruncăm încă o dată privirea spre stânga pentru a mai vedea încă o dată această minunăție a naturii.
Niciun comentariu:
Write comentarii