Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor

Cheile Vălișoarei

Pe Meleaguri în Munții Trascăului, la sudul depresiunii Rimetea, traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) pe versantul drept, pornind de la Castelul Templul Cavalerilor.

Traseul este unul de tip circuit, de o dificultate ușoară. Se vor parcurge aproape 4,5 km în aproximativ 3 ore, cu o diferență de nivel de până la 400 m.

Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor

Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:


Cheile Vălișoarei, denumite uneori și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, sunt situate în comuna Livezile, județul Alba, la 15 km de Aiud, pe raza Munților Trascău, în sudul depresiunii Rimetea. Cheile Vălișoarei au o lungime de 2 km, o înălțime de 100-150 m și o lățime de 25-150 m, ele fiind străbătute de șoseaua DJ107C.

Mai poți vizita în apropiere: 

Circuitul Cheile Vălișoarei se împarte în două: versantul drept, pe partea cu Castelul Templul Cavalerilor și versantul stâng, care este un mai lung și ceva mai dificil de parcurs.

Circuitul versantului drept este cel mai scurt și poate fi parcurs în 2-3 ore iar parcurgerea circuitului complet durează aproximativ 7-8 ore.

Traseu

Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor
Marcaje de urmat:
  • punct roșu: pe toată lungimea traseului
Durata totală a traseului: aproximativ 3 ore cu pauze pentru poze și filmări cu drona
Lungime traseu: aproximativ 4,5 km
Diferență de nivel: aproximativ 400 m
Dificultate: ușor

Poteca și marcajul sunt vizibile pe toată lungimea traseului și nu am avut probleme de orientare.

Mașina am lăsat-o în parcarea de la baza drumului care urcă spre castel.

Traseul începe chiar de lângă Castelul Templul Cavalerilor (vezi pe hartă aici) și este marcat cu punct roșu. Tot de aici pornește și traseul marcat cu bandă galbenă care urcă abrupt pe versant din spatele castelului si cu care ne vom intersecta mai târziu.

Traseul nostru, cel marcat cu punct roșu, urcă ușor pe versant prin stânga castelului, urmând să treacă pe lângă mai multe puncte spectaculoase de belvedere asupra văii și spre Templul Cavalerilor.

După ce trecem de cel mai înalt și mai frumos dintre punctele de belvedere de la începutul traseului, poteca continuă pe curbă de nivel, intră în pădure și apoi se intersectează cu traseul marcat cu bandă galbenă. De aici începe cea mai dificilă parte a traseului, un urcuș foarte abrupt dar destul de scurt.

Când ieșim pe culme părăsim marcajul bandă galbenă (care continuă drept în față) și facem dreapta pe marcajul punct roșu, pe care îl vom urma până la sfârșitul traseului.

Ajungem la crucea de pe Vârful Bogza Mare, un alt punct de belvedere impresionant, o priveliște superbă spre celălalt capăt al Cheilor Vălișoarei. De aici coborâm abrupt prin pădure iar după vreo 20 de minute vom face dreapta. Vom traversa câteva porțiuni de grohotiș și într-un final ne apropiem de șoseaua asfaltată și de parcarea unde am lăsat mașina.

Harta traseului:


Fotografii





Niciun comentariu:
Write comentarii