Blog de drumeții, trasee montane, călătorii și fotografie

Drumeție de weekend în Sebeș, județul Alba: Rezervația Naturală Râpa Roșie - o dantelărie de forme roșiatice


Spectaculoasă și neobișnuită, Râpa Roșie este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 10 hectare, situată în județul Alba, pe teritoriul orașului Sebeș, la circa 4 km nord. Aceasta este cunoscută pentru peisajul pe care îl oferă, dar şi pentru descoperirile pe care cercetătorii le-au făcut aici.

Rezervația Naturală Râpa Roșie

Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o lungime de aproximativ 800 m și are înălțimi ce variază între 40 și 130 de metri.

Râpa Roșie s-a format prin eroziunea apei asupra solului și alunecări de teren masive ce au creat formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect de perete brăzdat de riduri roşii. Pe lângă decorul special pe care îl oferă, aici poate fi admirat şi peisajul floral, cu specii protejate de lege. Se pot întâlni câteva specii vegetale rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).


Un perete uriaș, cu aspect de orgă, formată din coloane ciudate, turnuri și piramide etajate, o dantelărie de forme, toate de o culoare roşiatică nenaturală, contrastează cu împrejurimile pline de vegetație și redau un aspect impresionant.

Printre cele mai cunoscute şi spectaculoase descoperiri făcute de cercetători aici au fost cele ale unor fosile de dinozaur. Oase separate sau schelete parţiale au fost găsite în această zonă.

Râpa Roșie este vizibilă de la depărtare și atrage privirile celor care circulă pe autostradă sau pe drumul național, în dreptul localității Sebeș. Culoarea roșie iese cu ușurință în evidență, mai ales când contrastează cu vegetația verde din jur.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la aproximativ 4 km de oraşul Sebeş, în apropierea drumului ce leagă localitatea de satul Daia Română, în partea de nord.

La ieșirea din Sebeș spre Daia Română se trece peste calea ferată, iar apoi pe sub autostradă. Imediat după autostradă, la un indicator spre Râpa Roșie, se face stânga pe un drum neasfaltat dar ușor de parcurs cu mașina, mergând practic paralel cu autostrada. În continuare se urmăresc indicatoarele și se mai face de două ori dreapta. Nu te poți pierde pentru că Râpa se vede și te poți ghida ușor.

Din locul unde se lasă mașina și unde există un indicator turistic de informare se intră pe o potecă într-o pădure mică dar destul de deasă. Inițial se coboară până în albia pârâuașului iar apoi se urcă. Totul durează cam 5-10 minute.

După câțiva metri vei avea impresia că poteca se înfundă, dar de fapt e doar vegetația mai deasă și terenul mai abrupt, dar cu un pic de efort poți traversa.

După ce ai trecut cu ceva dificultate prin desişul de la baza pereţilor, odată ajuns la marginea râpei, îţi dai seama de frumusețea și măreția ei spectaculară.

Nu se percepe taxă de intrare/vizitare.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iunie 2017

Intrarea pe drumul neasfaltat de lângă autostradă

Indicator spre Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Panou informativ Râpa Roșie

Poteca prin mica pădure de la baza Râpei Roșii

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Vedere spre Sebeș

Râpa Roșie

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse: Wikipedia

Niciun comentariu:
Write comentarii