Rezervația Naturală Râpa Roșie - atracții turistice în Sebeș, județul Alba

Râpa Roșie

Spectaculoasă și neobișnuită, Râpa Roșie este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 10 hectare, situată în județul Alba, pe teritoriul orașului Sebeș, la circa 4 km nord de acesta. Râpa Roșie este cunoscută pentru peisajul pe care îl oferă, dar și pentru descoperirile pe care cercetătorii le-au făcut aici.

Rezervația Naturală Râpa Roșie de la Sebeș

Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:


Râpa Roșie se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 40 și 130 de metri, putând fi văzută de la mare distanță, inclusiv din mașinile care circulă pe autostrada A1, în dreptul localității Sebeș.

Râpa Roșie s-a format prin eroziunea apei asupra solului și alunecări de teren masive ce au creat formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect de perete brăzdat de riduri roşii. Pe lângă decorul special pe care îl oferă, aici poate fi admirat şi peisajul floral, cu specii protejate de lege. 

Un perete uriaș, cu aspect de orgă, formată din coloane ciudate, turnuri și piramide etajate, o dantelărie de forme, toate de o culoare roșiatică nenaturală, contrastează cu împrejurimile pline de vegetație și redau un aspect impresionant.

Printre cele mai cunoscute şi spectaculoase descoperiri făcute de cercetători aici au fost cele ale unor fosile de dinozaur. Oase separate sau schelete parțiale au fost găsite în această zonă.

Râpa Roșie este vizibilă de la depărtare și atrage privirile celor care circulă pe autostradă sau pe drumul național, în dreptul localității Sebeș. Culoarea roșie iese cu ușurință în evidență, mai ales când contrastează cu vegetația verde din jur.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la aproximativ 4 km de oraşul Sebeş, în apropierea drumului ce leagă localitatea de satul Daia Română, în partea de nord.

Accesul

La ieșirea din Sebeș spre Daia Română, pe DJ106K, se trece peste calea ferată, iar apoi pe sub autostradă. Imediat după autostradă, la un indicator spre Râpa Roșie, se face stânga pe un drum neasfaltat dar ușor de parcurs cu mașina (aprox. 3,7 km), mergând practic paralel cu autostrada. În continuare se urmăresc indicatoarele și se mai face de două ori dreapta, se traversează pe un pod peste râul Secaș și se ajunge chiar în fața peretelui cu coloane roșii. Nu te poți pierde pentru că Râpa se vede și te poți ghida ușor. (Vezi pe hartă AICI)

Din locul unde se parchează mașinile și unde există un indicator turistic de informare se intră pe o potecă într-o pădure mică dar destul de deasă. Inițial se coboară până în albia pârâuașului iar apoi se urcă. Totul durează cam 5-10 minute.

După câțiva metri vei avea impresia că poteca se înfundă, dar de fapt e doar vegetația mai deasă și terenul mai abrupt, însă cu puțin efort poți traversa.

După ce se traversează prin desişul de la baza pereților, odată ajuns la marginea râpei, îţi dai seama de frumusețea și măreția ei. Un perete vertical cu coloane roșii uriașe unic la noi în țară. Locul mai este asemănat cu o orgă uriașă, cu piramide supraetajate sau piramide coafate și colorate în roșu.

În realitate, aspectul pe care Râpa Roșie la căpătat de-a lungul sutelor de ani este datorat solului argilos și roșu ce a fost brăzdat de șiroaiele de apă ce au creat cute adânci cu ajutorului pantei cu înclinație mare și lipsei de vegetație. Deasupra Râpei Roșii dealul se continuă cu o pajiște verde presărată cu pomi și un releu radio care parcă nu prea își găsește locul.

Nu se percepe taxă de intrare/vizitare.

Localizare pe hartă:

Fotografii:

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Râpa Roșie

Fotografii din iunie 2017

Intrarea pe drumul neasfaltat de lângă autostradă
Indicator spre Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Panou informativ Râpa Roșie
Poteca prin mica pădure de la baza Râpei Roșii
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Râpa Roșie
Vedere spre Sebeș
Râpa Roșie

Niciun comentariu:
Write comentarii