Pe Meleaguri în Parcului National Cheile Bicazului-Hăşmaş, plimbare ușoară pe traseu circular în jurul Lacului Roșu.
Hotel Lacul Roşu - Balconul de Piatră (1007 m) - Drumul lui Márton Ferenc - Crescătoria de păstrăvi (993 m) - Debarcader (983 m) - Hotel Lacul Roşu (traseu circular)
Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş este localizat în Munţii Hăşmaş, pe raza judeţelor Neamţ şi Harghita.
Lacul Roșu este un lac de baraj natural format la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, în urma prăbușirii unui versant cu ocazia cutremurului din anul 1838. Lacul Roșu se găsește în stațiunea cu același nume, în apropierea vârfurilor Suhardul Mic și Suhardul Mare.
Am ajuns la Lacul Roșu dinspre localitatea Bicaz, așa că am trecut și prin Cheile Bicazului. Imediat ce se termină Cheile Bicazului se intră în stațiunea Lacul Roșu.
Cheile Bicazului sunt renumite în România, datorită lungimii și înălțimii lor impresionante. De asemenea, Lacul Roşu oferă privirii un peisaj deosebit, în principal datorită trunchiurilor de copaci ce ies la iveală vara deasupra luciului apei sau deasupra stratului de gheață iarna.
YouTube
Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate în cele mai frumoase zone ale traseului:
TRASEU
Hotel Lacul Roşu - Balconul de Piatră (1007 m) - Drumul lui Márton Ferenc - Crescătoria de păstrăvi (993 m) - Debarcader (983 m) - Hotel Lacul Roşu (traseu circular)MARCAJE DE URMAT:
- cruce roșie: pe tot traseul
Lungime traseu: aproximativ 3,5 km
Diferență de nivel: aproximativ 40 m
Durată: 1 oră
Dificultate: ușor
Accesibilitate: tot timpul anului (traseul poate fi parcurs și pe timp de iarnă după o informare prealabilă asupra stării vremii)
Recomandări: folosiți echipament adecvat, aprovizionați-vă cu rezerve de apă, asigurați-vă că veți avea vreme bună
Vezi aici:
DESCRIEREA TRASEULUI
Traseul este de tip circuit, este ușor ca o plimbare lejeră și este marcat cu cruce roșie. El pornește din dreptul Hotelului/Restaurantului Lacul Roşu (vezi pe hartă), unde se găsește un punct de întâlnire pentru mai multe dintre traseele cu plecare din stațiune.
În spatele Hotelului se găsește o potecă bine bătută ce intră în pădure și apoi urcă ușor pe singurul urcuș al traseului.
După numai câteva minute ajungem la Balconul de Piatră, unul din cele mai frumoase puncte de belvedere ale stațiunii Lacul Roșu, aflat la 15-20 m deasupra lacului.
După Balconul de Piatră poteca mai urcă puţin, apoi coboară și merge paralel cu malul lacului până ajunge la un pod de lemn care permite traversarea pe malul celălalt. Drumul forestier este denumit după cel care l-a construit, Márton Ferenc din localitatea Gheorgheni.
Următorul punct de interes de pe traseu este Poarta de Piatră, care şi-a căpătat forma actuală după exploziile din timpul construirii drumului.
În depărtare se vede Vârful Suhardul Mic care este unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere asupra întregii stațiuni Lacul Roșu. Traseul spre vârf este accesibil pe toata durata anului si are o lungime de aproximativ 2 km, fiind unul din cele mai populare trasee din Cheile Bicazului.
De la Poarta de Piatră mai avem de mers doar câteva sute de metri până la păstrăvărie.
Podul de lemn de la capătul lacului trecea cândva peste Lacul Mic, care între timp a fost umplut de aluviuni iar acum în locul lui este un tufiş. Urmărim marcajul de pe malul de est şi după 800 m ajungem la debarcader, loc din care vara se pot închiria bărci pentru plimbări pe lac.
Harta traseului |
Niciun comentariu:
Write comentarii