Ce să faci și cum să te aperi dacă întâlnești ursul pe munte

Ce să faci și cum să te aperi dacă întâlnești ursul pe munte

Ursul este un animal sălbatic care se hrănește singur în sălbăticie. Nu este nici mai inteligent nici mai puțin inteligent ca omul, el acționează doar după instinctul său de animal și atât. Este un animal mare, puternic, este omnivor, hrănindu-se inclusiv cu hrană de origine animală și acționează în consecință.

România este unul dintre cele mai mari habitate naturale din Europa pentru ursul brun.

Pe munte tu ești pe teritoriul ursului și nu invers. Ursul își poate face deseori apariția în zonele de munte în care se găsesc oameni în număr mare, unde se campează cu cortul și se fac grătare/este miros de mâncare. Vine atras de mirosul de mâncare pentru că este flămând și nu pentru a ataca oamenii. Oamenii greșesc când le dau de mâncare sau când se apropie de ei să îi fotografieze.

Habitatul natural al ursului este sub o continuă amenințare, se taie păduri, se construiesc hidrocentrale și microhidrocentrale iar urșii își schimbă comportamentul și teritoriile pe care trăiesc și se hrănesc.

Pe traseele montane situația este diferită. Când mergi pe munte este recomandat să fii într-un grup. Când ești singur riscurile cresc. Ursul nu vede omul ca pe o pradă ci ca pe un dușman. De aceea, în general, urșii obișnuiesc să stea departe de cărările traseelor montane, pe unde ei știu că trec des oamenii.

Din acest motiv se recomandă să faci periodic zgomot pe traseu, fie să vorbești mai tare, fie să fluieri din gură sau cu un fluier, etc.

Dacă ursul s-a apropiat atât de mult încât a avut contact vizual cu tine, atunci situația devine critică iar calmul va fi principalul tău atu, căci în continuare va trebui să-ți păstrezi sângele rece și să-ți calculezi cu mare dibăcie acțiunile.

Acum, țipetele și gesticularea agitată din mâini pot deveni un gest provocator pentru urs. Nu o lua la fugă sub nicio formă și nu te întoarce cu spatele, ursul aleargă oricum mai repede ca tine. Nici cățăratul în copaci nu va fi o soluție prea bună dacă nu o faci din timp și la o înălțime mare, pentru că și la capitolul cățărat se descurcă foarte bine. Încearcă să te îndepărtezi calm cu spatele, spre direcția opusă ursului, iar dacă sunteți un grup coordonați-vă. De multe ori totul se poate termina aici. Continuă să mergi, fi precaut, nu mai face pauze iar zgomotul trebuie să fie moderat.

Dacă ești echipat corespunzător și în rucsacul tău se regăsesc petarde sau fumigene roșii, folosește-le, acestea pot fi cu adevărat eficiente iar ursul se va speria și o va lua la fugă. Spray-ul cu piper poate fi și el eficient, însă pe distanțe scurte și folosit corect, adică nu în direcția din care bate vântul.

Citește și:
Cum să te îmbraci și să te echipezi corespunzător pentru drumeții pe munte

Dacă ai mâncare în rucsac aruncă-l în fața lui pentru că mirosul îl va ademeni și îți poate acorda ceva timp pentru a te retrage.

Trebuie să mai știi că:

  • Ursul este un animal foarte puternic cu un auz și un miros ascuțite
  • Îl vei întâlni foarte rar în afara pădurilor
  • Întotdeauna o ursoaică cu puii după ea va fi mai periculoasă iar șansele de a ataca cresc considerabil
  • Se spune că urșii au un comportament tipic înainte de a ataca. Se mișcă de pe un picior pe altul, dintr-o parte în alta, se ridică în două picioare sau urlă agresiv. Asta îți va da timp să te pregătești, dar nu este un comportament întâlnit în toate cazurile.

De reținut:

  • Se recomandă să ai în rucsac: fluier, petarde speciale pentru urși, fumigene roșii pentru urși, spray cu piper
  • Aruncă rucsacul în fața lui dacă are mâncare în el
  • Poți face zgomot și prin lovirea cănilor sau vaselor de metal
  • Măncarea din rucsac ar trebui să fie împachetată bine și să nu emane prea mult miros
  • Ursoaica cu pui este un real pericol
  • Când campezi  nu ține mâncarea în cort și agaţ-o într-un copac la distanță de locul în care sunt corturile
  • Ursul nu mănâncă oameni și îi atacă din alte motive
  • Face-ți zgomot pe traseu, folosiți un fluier, vorbiți și râdeți tare

Niciun comentariu:
Write comentarii