Traseu circuit la Cascada și Peștera Vadu Crișului

Traseu circuit la Cascada și Peștera Vadu Crișului

Pe Meleaguri la Vadu Crișului, Bihor, traseu circuit la Cascada și Peștera Vadu Crișului pe marcaj punct roșu și retur pe lângă calea ferată.
Traseul este unul de tip circuit și este foarte ușor din punct de vedere al dificultății. Este un traseu scurt de aproximativ 30 de minute la dus, poate fi parcurs de oricine și nu necesită echipament special.

Traseu circuit la Cascada și Peștera Vadu Crișului

Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:


Cascada și Peștera Vadu Crișului se găsesc în Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, la aproximativ 50 de metri una de cealaltă.

Apa ce iese din Peștera Vadu Crișului dă naștere Cascadei cu același nume. Ea are o cădere de aproximativ 9 metri, ajungând într-un bazin săpat spectaculos de apă în calcar și apoi se scurge în Crișul Repede. 

Cascada a fost creată artificial. În trecut, firul de apă care ieșea din peșteră se vărsa în râu după ce cobora o pantă destul de lină. În primii ani ai secolului XX, odată cu lucrările de amenajare a peșterii și cu construcția cabanei, cursul pârâului a fost deviat spre faleza înaltă pe unde curge acum cascada. 

Cascada este un punct obligatoriu de oprire pentru turele de rafting organizate de operatorii din zonă.

Pe malul celălalt al râului se găsește Halta CFR Peștera, unde veți găsi amenajată și o terasă. Tot aici se găsește amenajat și un punct de belvedere pentru a admira cascadă de peste râu.

Cascada Vadu Crișului este situată la aproximativ 1 km de comuna Vadu Crișului și la puțin peste 2 km de satul Șuncuiuș. 

Cascada Vadu Crișului este uneori considerată la fel de frumoasă precum Cascada Bigăr.

Din anul 1955 peștera Vadu Crișului și cascada, cu întregul defileul, au fost declarate rezervație naturală.

Deschisă în anul 1903 prin dinamitarea intrării, peștera a fost iluminată pentru prima dată în 1969. Peștera Vadu Crișului este o peșteră complexă, traversată de un spectaculos râu subteran, cel care dă naștere cascadei. Din lungimea totală de peste 2,7 km, doar 680 m sunt accesibili publicului. Vizitarea peșterii se face cu bilet și cu ghid însoțitor.

Cabana Vadu Crișului a fost inaugurată în anii 1905-1906 iar acum este în reconstrucție.

Traseu

Parcarea din capătul satului Vadu Crișului, malul stâng al râului Crișul Repede, Cabana Vadu Crișului, Cascada și Peștera Vadu Crișului
Marcaje de urmat:
  • punct roșu: pe malul stâng al râului Crișul Repede
  • fără marcaj: de-a lungul căii ferate, pe malul drept al râului Crișul Repede
Durata totală a traseului: aprox 30 min la dus
Dificultate: ușor

Traseul este unul de tip circuit și este foarte ușor din punct de vedere al dificultății. Este un traseu scurt de aproximativ 30 de minute la dus, poate fi parcurs de oricine și nu necesită echipament special.

Intrarea pe traseu se face dintr-o parcare special amenajată la marginea satului Vadu Crișului, după podul rutier ce traversează râul Crișul Repede. Vezi pe hartă AICI

Traseul este marcat cu punct roșu iar poteca este bine vizibilă, urmând pe tot parcursul său valea Crișului Repede. Pe alocuri sunt porțiuni cu lanțuri de sprijin prinse de stânci, însă nu este nimic periculos.

Întoarcerea am făcut-o pe lângă calea ferată și am ajuns din nou la podul rutier ce traversează râul, lângă parcarea unde lăsasem mașina.

Harta:

Niciun comentariu:
Write comentarii