Atracții turistice în Parcul Național Porțile de Fier, județul Mehedinți: Statuia lui Decebal, Cazanele Dunării și Peștera Veterani


Două dintre cele mai cunoscute și mai importante obiective din județul Mehedinți, în cadrul Parcului Național Porțile de Fier, sunt Statuia lui Decebal și Cazanele Dunării, ambele situate în același loc, în apropiere de orașul Orșova.

Dintre cele două obiective, Statuia lui Decebal este cea mai cunoscută datorită încărcăturii istorice și măreției sale care te invită obligatoriu la o fotografie. În zonă există posibilități de relaxare și de odihnă la pensiunile de pe malul Dunării, cu vederi impresionante asupra Cazanelor Dunării și meniuri bogate pentru răsfăț culinar.

Statuia lui Decebal

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief cu o înălțime de 55 de metri și o lățime de 25 de metri aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, în zona Cazanelor Dunării. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Omul de afaceri și istoricul Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 - 2004.

Pentru o localizare mai exactă, Chipul lui Decebal este situat în apropiere de orașul Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare, de aproximativ 120 de metri.


De realizarea sculpturii s-au ocupat 12 sculptori-alpiniști, s-a folosit peste o tonă de dinamită, costul  total al lucrării ridicându-se la peste un milion de dolari.

Chiar în fața basoreliefului, pe malul sârbesc al Dunării, se găsește o placă memorială antică cu inscripția Tabula Traiana, veche de aproximativ 2000 de ani, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106.

Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX - DRAGAN FECIT” ("Regele Decebal - făcută de Drăgan").

Cazanele Dunării

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați cu o lungime de aproximativ 9 kilometri. Pe alocuri fluviul se îngustează până la 230 de metri și este mărginit de pereți verticali, abrupți și stâncoși. Adâncimile maxime variază în jurul a 75 de metri iar viteza de scurgere a apei depășește 5 m/s.

Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).


La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani. Orice plimbare cu barca pe Cazanele Dunării include în traseu și cele două peșteri cu oprire pentru vizitare.

Peștera Veterani a fost folosită ca adăpost în razboaiele turco-austriece, putând adăposti peste 700 de soldați și a fost fortificată de aghiotantul locotenentului Iovanovivi, comandantul trupelor austriece, Veterani.

Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)

Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna august 2016

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Cazanele Dunării

Mănăstirea Mraconia

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Peștera Veterani

Peștera Veterani

Peștera Veterani

Peștera Veterani

Peștera Veterani

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse | sursa 1, sursa 2

Niciun comentariu:
Write comentarii