Cappadocia - tărâmul baloanelor cu aer cald și al coșurilor de zâne din Turcia

Cappadocia ținutul baloanelor cu aer cald și al coșurilor de zâne din Turcia

Cappadocia este o regiune istorică a Turciei, situată în zona centrală a țării. Este unul dintre cele mai importante repere turistice ale țării datorită specificului deosebit al reliefului și baloanelor cu aer cald ce îi colorează orizontul la fiecare răsărit.

Aerul magic pe care i-l dau baloanele cu aer cald ce îi colorează cerul dimineață de dimineață este potențat de așa numitele coșuri de zâne, grotele și orașele subterane, dar și de încărcătura istorică a acestui loc, marcat de-a lungul timpului de disputele dintre cele mai mari imperii care și-au dorit să-l stăpânească.

Lava și cenușa de la erupțiile vulcanice de acum câteva milioane de ani s-au solidificat într-o rocă moale care a fost sculptată de vânt și ploaie dând reliefului acestei regiuni un aspect de fagure de miere sau de mușuroi de cărtiță, așa cum spun localnicii din regiunea Cappadocia. Roca sculptată a căpătat forme dintre cele mai ciudate, asemănate în funcție de viziunea fiecăruia cu ciuperci, cu organul reproducător masculin, cu coșuri de zâne (fairy chimneys) sau simple conuri.


La rândul său, omul și-a adăugat o contribuție semnificativă la modul în care arată relieful acestei zone geografice. Generațiile de locuitori ai acestui ținut au săpat în roca moale în vremurile străvechi adevărate orașe subterane care coboară sub pământ chiar și 13 etaje și se întind pe kilometri întregi, pentru a se ascunde de cuceritori.

Astăzi, Cappadocia este o destinație turistică populară la nivel mondial, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Turciei și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mai jos poți urmări un clip video cu cadre din Cappadocia pe care le-am surprins în mare parte din dronă:

Plimbare cu balonul cu aer cald în Cappadocia

Locul din care zboară cele mai multe baloane cu aer cald este orașul Goreme (de fapt împrejurimile lui) acesta fiind sufletul regiunii Cappadocia. Baloanele cu aer cald decolează și din orașul vecin Uchisar, însă într-un număr mult mai mic. La fel sunt și alte orașe învecinate.

Aventura baloanelor cu aer cald începe în jurul orei 3 dimineața, oră de la care microbuzele trec pe la hoteluri pentru a strânge turiștii pentru fiecare balon în parte. Odată ce microbuzul a ajuns la balon vei asista la ridicarea lui în aer, vei vedea cum o banală pânză întinsă pe pământ se va transforma într-un gigantic balon plin cu aer cald și viu colorat. Cel mai probabil, în tot acest timp, vei primi gratuit și un sandwich ce va ține loc de mic dejun, până la reîntoarcerea la hotel. La finalul călătoriei vei ciocni un pahar de vin spumant fără alcool cu ceilalți parteneri de zbor din balon  din partea casei și se vor face fotografii. Pilotul balonului îți va oferi de vânzare stick-uri USB cu imagini video surprinse în timpul zborului cu o cameră montată pe balon.

Plimbarea efectivă cu balonul va dura aproximativ o oră, timp în care te vei strecura printre alte sute de baloane, vei urca la aprovimativ 1000 de metri altitudine și vei avea o vedere superbă asupra acestei regiuni mirifice la răsărit.





Excursiile cu baloane cu aer cald se pot contracta la hotelul la care ești cazat, se por rezerva online pe internet sau se pot cumpăra de la agențiile din centrul orașului Goreme.





ATENȚIE! Zborurile cu baloanele cu aer cald se împart în două tururi. Primul tur începe în jurul orei 5 pe timpul răsăritului și atunci vor decola cele mai multe baloane. Al doilea tur începe în jurul orei 6, după răsarit, când cele din primul tur deja încep să aterizeze, iar numărul lor este mult mai mic. Prețurile pentru al doilea tur sunt și ele mai mici așa că nu te lasa încântat de o oferă de preț prea bună pentru că în felul acesta poți primi o rezervare la al doilea tur, fără ca măcar să ți se spună. Este cunoscut că turcii sunt din fire speculanți, iar uneori nu sunt chiar cei mai cinstiți.

În luna iunie 2019 prețul unui zbor cu balonul cu aer cald pentru o persoană varia între 180 și 240 de euro.

Dacă alegi varianta să nu zbori cu balonul, cel mai bun punct de observație, pentru a vedea baloanele și a avea vedere și asupra orașului Goreme este dealul Așiklar.

Locuri de vizitat în Cappadocia

Dacă ești o persoană comodă, dacă nu mergi cu mașina în Cappadocia și nici nu închiriezi una de acolo, agențiile locale oferă mai multe soluții pentru a vizita în tururi organizate întreaga zonă.

Cele mai complete și frumoase 3 tururi sunt:
Turul VERDE
• Göreme panorama
• Derinkuyu Underground City
• Selime Monastery
• Lunch
• 3.5 km walking in Ihlara Valley
• Pigeon Valley

Turul ROȘU
• Uçhisar panorama
• Göreme Open Air Museum
• Love valley view point
• Lunch in Avanos Village
• Avanos traditional handicrafts demonstration
• Paşabağ fairy chimney rock formations
• Devrent valley

Turul ALBASTRU
• Three Beauties of Ürgüp
• Sinasos, old Greek Village now known as Mustafapasa
• Taskınpasa Village
• Sobessos  Excavation
• Sahinefendi Village
• Short Walk in Soganlı Valley
• Lunch in Soganli Village
• Derinkuyu Underground City


Excursiile se fac în grupuri de aproximativ 12 persoane cu ghid și toate cele 3 tururi includ preluare de la hotel și retur. Prețul unui tur pentru o persoană variază între 25-35 euro (iunie 2019) incluzând și biletele de acces la obiectivele cu taxă.

Dacă te hotărăști să iei totul în propriile mâini o să îți enumăr în continuare reperele turistice ale Cappadociei pe care eu le consider de neratat:

Göreme panorama - un punct de belvedere asupra orașului Goreme de la înălțime. Un reper imposibil de ratat, mai ales dacă alegi să te cazezi aici.





Orașul subteran Derinkuyu - cu 13 etaje subterane până la o adâncime de 85 de metri. Accesul se face cu taxă de intrare.



Mănăstirea Selime - se plătește taxă de intrare




Ihlara Valley




Pigeon Valley



Göreme Open Air Museum - aici accesul se face cu taxă de intrare



Love valley - a cărei denumire este dată de asemănarea formațiunilor stâncoase cu partea intimă masculină





Paşabağ fairy chimney - acesta a fost unul dintre cele mai spectaculoase repere turistice din Cappadocia pentru mine






Rose valley - denumirea sa este dată de culoarea roșie spre roz a formațiunilor stâncoase



Castelul din Uchisar


Localizare pe Google Maps

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse: Sursa 1 Sursa 2

Niciun comentariu:
Write comentarii