Atracții turistice în Croația: Parcul Național Lacurile Plitvice

Atracții turistice în Croația: Lacurile Plitvice

Croația este un reper turistic important pentru Europa. Este o țară mică cu o mare cristalină și multe plaje frumoase, peisaje pitorești și multe patrimonii Unesco.

Printre patrimoniile Unesco din Croația se numără și Parcul Național Lacurile Plitvice (Plitvicka Jezera), unul dintre locurile de poveste de pe bătrânul continent, pe care orice european ar trebui să îl vadă, fiind foarte aproape și la îndemână. Acesta este cel mai vechi parc național din Europa de Sud-Est și cel mai mare parc național din Croația, fiind înființat în 1949. Este situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina.

Lacurile Plitvice

Parcul este acoperit în principal de vegetație forestieră, dar și zone mai mici de pajiști. Din suprafața totală de aproximativ 30000 de hectare pe care o are parcul, circuitul lacurilor ocupă 200 de hectare (aproximativ 1% din suprafață). Acesta este cea mai atractivă parte a parcului, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Croația și unul dintre cele mai spectaculoase obiective naturale din Europa.

Circuitul lacurilor este format dintr-un total de 16 lacuri interconectate printr-un număr și mai mare de cascade splendide, poteci și podețe de lemn care traversează apa de un turcoaz impresionant plină de pești și rațe sălbatice, baraje naturale, peșteri și păduri dese, toate alcătuind acest tablou natural care îți va tăia respirația cu frumusețea sa.

Aici vei întâlni numeroase specii de animale și plante protejate de lege. Peștii sunt extrem de prietenoși și pot fi văzuți peste tot prin apa atât de frumos colorată, dar la fel și rațele sălbatice.

Cea mai potrivită perioadă a anului pentru a vizita acest paradis natural este vara, chiar dacă este și cea mai aglomerată iar prețurile biletelor sunt mai mari. Apa are cea mai frumoasă culoare, totul este verde și înflorit.

Datorită substratului geologic și a condițiilor hidro-geologice specifice, sistemul lacurilor a fost împărțit în două categorii: lacurile superioare și lacurile inferioare. În funcție de această clasificare au fost create și circuitele de vizitare pentru turiști.

Trasee de vizitare

Pentru vizitarea Parcului Național Lacurile Plivice sunt amenajate două intrări prevăzute cu absolut toate cele necesare: parcări auto mari și organizate, restaurante, toalete și bineînțeles case de bilete. Parcarea nu este gratuită.

Cele două intrări: Entrance 1-Rastovača și Entrance 2-Hladovina sunt marcate pe harta incorporată din Google Maps, pe care o găsiți mai jos. Există autobuze care fac legătura între cele două intrări iar dacă intri pe la una și ieși pe la cealaltă, te poți întoarce cu autobuzul la mașină, prețul transportului fiind inclus în bilet.

Parcul Național Lacurile Plitvice oferă vizitatorilor șapte rute diferite pentru a vizita circuitul lacurilor și patru trasee de hiking. Parcul este deschis vizitatorilor tot anul.

Vizitatorii care intră în parc folosind Intrarea 1 pot alege între patru rute marcate pe panourile de informații cu culoarea verde iar cei care folosesc Intrarea 2 pot alege între alte patru rute marcate cu portocaliu. Ruta marcată cu litera K este prezentă și pe verde și pe portocaliu, totalul fiind de șapte rute, așa cum precizam mai sus.



Mai jos ai prezentate hărțile pentru fiecare traseu, dar și timpii necesari pentru parcurgerea lor:

Traseul A - 3500m - 2-3h

Traseul B - 4000m - 3-4h

Traseul C - 8000m - 4-5h

Traseul E - 5100m - 2-3h

Traseul F - 4600m - 3-4h

Traseul H - 8900m - 4-6h

Traseul K verde poarta 1 - 18300m - 6-8h

Traseul K portocaliu poarta 2 - 18300m - 6-8h

Găsești detalii complete despre trasee pe site-ul oficial, AICI. Alternativ poți descărca aplicația pentru mobil sau poți achiziționa o hartă imprimată pe hârtie de la casele de bilete.

Cât costă accesul în parc și parcarea

Prețurile pentru accesul în Parcul Național Lacurile Plitvice nu sunt de neglijat și sunt mai mari în timpul sezonului de vârf (iunie-septembrie). În această perioadă ora de parcare costă aproximativ 6 lei.

Prețul pentru acces în parc pentru o zi, pentru un adult în sezonul de vârf este de aproximativ 150 de lei iar pentru două zile de aproximativ 210 lei. Orice plată poate fi făcută și cu cardul bancar. Prețul biletului de intrare include transportul cu barca electrică și trenul panoramic (în funcție de traseul ales), asigurarea vizitatorilor și taxa pe valoarea adăugată.

Detalii complete despre prețuri găsești AICI.

Cum ajungi la Parcul Național Lacurile Plitvice

Eu am ales să merg în Croația cu mașina. Am făcut asta pentru că mi-am petrecut acolo 7 nopți în care am mers la mare în Rabac, am vizitat orașul istoric Pula, de unde într-una dintre zile am mers cu vaporul și în Veneția, am continuat cu Lacurile Plitvice și am terminat cu cetatea medievală Dubrovnik. La dus am ales drumul prin Serbia și la întoarcere prin Ungaria pentru a face o escală de două nopți în Budapesta (pe care nu o vizitasem până atunci). Distanța de la București la Lacurile Plitvice prin Serbia este de aproximativ 1100 de km și se parcurge cam în 14 ore.

Croația are o rețea de drumuri naționale și autostrăzi destul de bună.

Pentru cazare poți găsi oferte suficiente la pensiunile din localitățile apropiate zonei, atât la fața locului cât și pe platforma Booking.

Localizare:


Fotografii:



























Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

SURSE: Sursa1, Sursa2

Niciun comentariu:
Write comentarii