Traseu de iarnă în Piatra Craiului: Cabana Garofița Pietrei Craiului, Piscul Rece, Crucea Grănicerului, Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan)

Traseu de iarnă în Piatra Craiului: Cabana Garofița Pietrei Craiului, Piscul Rece, Crucea Grănicerului, Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan)

Valea Dâmboviței, Cabana Garofița Pietrei Craiului, Piscul Rece, Crucea Grănicerului, Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan)

Piatra Craiului este fără îndoială unul dintre cei mai iubiți munți ai României. O creastă calcaroasă îngustă, cea mai lungă și cea mai înaltă din țară, cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri. Este asemănat unei lame tăioase și abrupte de roci sedimentare, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km.

Aici sunt adăpostite peisaje montane dintre cele mai frumoase și o floră care include peste 30% dintre plantele întâlnite în țara noastră, printre care și garofița Pietrei Craiului. Așa se numește și primul punct de reper de pe traseul nostru, Cabana Garofița Pietrei Craiului.

Punctul de start al traseului este de pe Valea Dâmboviței, în apropiere de Hidrocentrala Clăbucet din localitatea Sătic, județul Argeș.

Traseu

Valea Dâmboviței (Hidrocentrala Clăbucet) - Cabana Garofița Pietrei Craiului (1100 m) - Piscul Rece - Crucea Grănicerului - Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan) (1090 m) - Valea Dâmboviței (Hidrocentrala Clăbucet)


                 
Marcaje de urmat:
  • cruce galbenă: Valea Dâmboviței - Cabana Garofița Pietrei Craiului - Piscul Rece
  • triunghi roșu: Piscul Rece - Crucea Grănicerului - Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan) - valea Dâmboviței
Timpi:
  • 2h: Valea Dâmboviței - Cabana Garofița Pietrei Craiului - Piscul Rece
  • 2h: Piscul Rece - Crucea Grănicerului - Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan) - valea Dâmboviței
Dificultate: ușor pe toată lungimea
Observații: traseu pentru o zi care poate deveni dificil în condiții de vreme nefavorabilă. Folosește echipament corespunzător și planifică traseul astfel încât să te poți întoarce la punctul de plecare pe timp de zi.

Descrierea traseului

Accesul spre localitatea Sătic (Săticul de Jos și Săticul de Sus) se face din DN73 Pitești-Brașov, făcând dreapta dacă vii dinspre Brașov sau stânga dacă vii dinspre Pitești, pe DC21, în localitatea Podu Dâmboviței. DC21 este un drum comunal asfaltat în proporție de 75% din distanța ce trebuie parcursă până la hidrocentrală (la data când scriu articolul). Porțiunea neasfaltată este în stare bună și poate fi parcursă fără probleme cu orice tip de autoturism.

Drumul traversează Săticul de Jos și Săticul de Sus iar ulterior ajunge la Hidrocentrala Clăbucet.

După aproximativ 100 de metri de la centrală se traversează în dreapta pe un pod peste Dâmbovița. După ce am traversat podul, aici este locul în care am lăsat mașina și de aici începe traseul. În apropiere vei găsi marcaje și indicatoare.

După traversarea podului, la stânga se face traseul marcat cu cruce galbenă ce duce spre Cabana Garofița Pietrei Craiului iar la dreapta traseul marcat cu triunghi roșu spre Cabana Valea lui Ivan. Pe indicatoare se estimează câte o oră pentru ambele.

Așadar traseul nostru merge spre stânga, pe marcajul cruce galbenă, urmând drumul forestier. La un moment dat se trece de o barieră care previne pătrunderea cu mijloace auto. Drumul forestier continuă de-a lungul Văii Dragoslovenilor, urmărind firul apei, până când ajunge la Cabana Garofița Pietrei Craiului.

De aici urcușul devine puțin mai susținut iar peisajul din ce în ce mai impunător. Urcând spre Piscul Rece se intră în pădure iar ulterior, la intersecția cu traseul marcat cu triunghi roșu, se merge la dreapta pe acesta. Marcajul cruce galbenă urcă spre Marele Grohotiș.

Traseul continuă pe marcajul triunghi roșu, pe un fel de curbă de nivel, se ajunge la Crucea Grănicerilor și de aici începe coborârea care te va duce la Cabana Dragoș Băjan (Valea lui Ivan) și ulterior la punctul din care ai plecat.

Localizare pe Google Maps:


Fotografii:




Cabana Garofița Pietrei Craiului

Cabana Garofița Pietrei Craiului










Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

SurseWikipedia

Niciun comentariu:
Write comentarii