Traseu în Munții Vrancei: Lepșa - Cheile Tișiței - tunelul mare și retur

Traseu în Munții Vrancei: Lepșa - Cheile Tișiței - tunelul mare

Vrancea are renumele său pentru podgoriile ei și vinurile produse aici, dar și pentru cutremurele cu epicentru în această zonă. În lumea iubitorilor muntelui nu auzim prea des de Munții Vrancei, însă aici găsim Cheile Tișiței, denumite pe plan local și Canionul Vrancei, dar și Cascada Putnei.

Lepșa - Cheile Tișiței - tunelul mare

Pentru a vedea Cheile Tișiței și Cascada Putnei trebuie să ajungi în satul Lepșa, pe drumul DN 2D care face legătura între Focșani și Târgul Secuiesc.

Cascada Putnei este bine semnalizată iar indicatoarele te vor conduce negreșit în parcarea amenajată de la intrare. Accesul se face contra cost, iar taxa este destul de mică. Din câte îmi amintesc, același bilet oferă acces și în Rezervația Naturală Tișița, pentru a intra în chei.

Așa cum sugerează și numele, Cascada Putnei se formează pe râul Putna. Ea nu impresionează prin înălțime ci mai degrabă prin viteza cu care coboară și debitul mare.

De aici și până la intrarea în Rezervația Naturală Cheile Tișiței sunt aproximativ 2 km și, din nou, există o parcare amenajată chiar la intrare.

Rezervația Cheile Tișiței este una dintre principalele atracții ale zonei indiferent de sezon, un defileu săpat de pârâul Tișița. Se găsește la o altitudine de 850 de metri și are o lungime de 4,5 kilometri.

Traseu

Lepșa - Cheile Tișiței - tunelul mare

Marcaje de urmat:
  • triunghi roșu: pe tot parcursul traseului
Timpi: durata dus-întors a traseului este de aproximativ 5-6 ore
Dificultate: ușor pe toată lungimea
Accesibilitate: tot timpul anului

Descrierea traseului

Traseul nostru face parte dintr-unul mult mai lung ce se parcurge în mai mult de o zi, un traseu istoric care leagă localitatea Lepșa de satul Coza, un drum forestier construit de nemți în timpul celui de-al doilea război mondial ce avea ca scop înlesnirea transportului de lemne între cele două localități. Inițial aici fusese construită o cale ferată forestieră înlocuită ulterior de un drum forestier, după cum se povestește pe plan local.

Urmele acestor intervenții umane sunt încă vizibile sub forma podurilor și tunelelor. De altfel, acestea sunt una dintre principalele atracții ale traseului prin Cheile Tișiței, unde vei trece prin două arcade săpate în piatră și un tunel lung de aproximativ 200 de metri.

Traseul începe de la intrarea în chei și ține până la Tunelul Mare, punct din care se întorc majoritatea turiștilor. El poate continua până la Șaua Gemăna, Coza și apoi Tulnici, însă gradul de dificultate crește și vor fi mai multe treceri prin apă.

Traseul este amenajat, are marcaje suficiente, iar gradul de dificultate este scăzut. Poate deveni alunecos pe vreme umedă, dar este aproape în întregime plat, cu foarte puține mici urcușuri și cu unele podețe și scări din lemn care facilitează trecerea în zonele mai dificile sau peste apă.

În cea de-a doua jumătate a traseului vei trece pe sub cele două arcade săpate în stâncă, iar apoi se ajunge la Tunelul Mare, principala atracție pentru cei mai mulți dintre turiști, dar și punctul de întoarcere. Acesta face legătura între Tișița Mică și Tișița Mare.

Atenție la traversarea pârâului dinaintea tunelului, mai ales dacă debitul apei este crescut! Folosește bețe pentru echilibru și pășește numai pe pietre și bușteni bine fixați.

Traversarea tunelului este o experiență interesantă. Aici este un curent puternic iar temperatura este mult scăzută. Este întuneric beznă și ar fi bine să ai la tine o lanternă sau măcar un telefon mobil încărcat pentru a folosi blițul, altfel se vede doar un punct de lumină de la celălalt capăt. În interior terenul este denivelat iar pe alocuri sunt bălți.

Ieșirea la celălalt capăt al tunelului poate fi un moment bun pentru o gustare, după care urmează întoarcerea pe același traseu marcat cu triunghi roșu.

Localizare pe Google Maps:


Fotografii:
































Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii