Drumeție de weekend în Vâlcea: Mănăstirea Cozia, Castrul Roman Arutela, Mănăstirea Turnu și Cascada Lotrișor


Mănăstirea Cozia-Castrul Roman Arutela-Mănăstirea Turnu-Cascada Lotrișor este o drumeție de o zi pentru weekend, un loc în care poți evada din așezările urbane aglomerate și poluate.

Istorie și natură în același timp, toate cele 4 obiective sunt situate în județul Vâlcea, în apropierea orașului Călimănești. Apropiate unul de celălalt, la primele 3 obiective se poate ajunge cu ușurință și în condiții bune cu mașina iar la cascadă vă recomand să parcurgeți drumul forestier pe jos pentru a admira și observa natura.

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Mănăstirea a fost construită, conform legendei, în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă. Biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată între anii 1387-1391, ctitor fiind voievodul Mircea cel Bătrân. A fost sfințită la 18 mai 1388, așa cum reiese din hrisovul lui Mircea cel Bătrân.

Aici se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugărită după moartea fiului ei, decedată in 1605. Piatra funerară a domnitorului este o copie a celei originale și datează din 1938. (Sursa: Wikipedia)

Castrul roman Arutela

Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localitățile Păușa și Căciulata, în punctul „Poiana Bivolari”, lângă orașul Călimănești, fiind trecut în lista monumentelor istorice din 2004 datând din epoca romană anii 137–138 d.C. Construcția se găsește pe malul stâng al Oltului, în vecinătatea Mănăstirii Cozia și în ambianța complexului hidroenergetic Turnu.

Datarea s-a făcut pe baza unei inscripții, descoperită în dublu exemplar în fața a două dintre porțile castrului, din care rezultă că acesta a fost construit în vremea împăratului Hadrian, de un detașament de arcași sirieni (Suri Sagittari), în anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator și guvernator militar al Daciei Inferior. Ultima monedă, ca datare, descoperită la Arutela, a fost emisă între anii 220–223 d.C. La Arutela a existat și o așezare dacică, care și-a prelungit existența sub stăpânirea romană. (Sursa: Wikipedia)

Nu se plătește taxă de vizitare.


Mănăstirea Turnu


Mănăstirea Turnu se află așezată pe malul stâng al Oltului la circa 2 km amonte Mănăstirii Cozia, pe teritoriul orașului stațiune Călimănești. Denumirea îi este dată de la un turn aflat pe stânca numită "Piscul lui Teofil", turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela în secolul al II-lea.

Inițial, i s-a zis "Schitul de după turn", apoi "Schitul Turnu" și în cele din urmă denumirea actuală de "Mănăstirea Turnu".

Istoria locașului începe prin secolul XV - XVI, când niște călugări ai mănăstirii Cozia s-au retras aici, trăind într-o sărăcie deplină. S-au adăpostit în colibe, case de lemn sau chiar în chilii săpate în stâncă, așa cum au procedat pustnicii Daniil și Misail. Datorită faptului că pe la jumătatea secolului XVI adunându-se mulți pustnici, Misail ridică o biserică de lemn cu hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului". (Sursa: Wikipedia)

Cascada Lotrișor

Un loc special, frumos și mai puțin frecventat, aflat la aproximativ 5 km de Mănăstirea Cozia, în cheile râului Lotrișor, în apropierea defileului Oltului. Pe partea stângă a drumului național 7, cum vii de la mănăstire, în punctul Lotrișor, un indicator te direcționează spre Cheile Lotrișorului și Cascada Lotrișor. De aici, pe un drum forestier de aproximativ 3 km, ce se parcurge pe jos în 40-50 de minute, se poate ajunge la cascadă. Există locuri de parcare pentru mașină iar accesul în parc se face după ce plătești o taxă de 10 lei. Drumul poate fi parcurs și cu mașina, dar recomandarea mea este să mergeți pe jos pentru a admira natura și cheile, dar și pentru puțină mișcare.

Cheile și Cascada Lotrișor se află pe Valea Lotrişorului în Munţii Căpăţânii, în Parcul Naţional Cozia. Cascada Lotrișor este o cascadă artificială, cea mai înaltă din România, şi a fost realizată în anul 1967, cu ocazia construirii drumului forestier. Pentru că nu puteau să amenajeze calea de acces din cauza apei, muncitorii au captat cursul printr-un tunel de 300 de metri, săpat în munte. Accesul spre tunel se face din spatele a două stânci, prin coborârea pe trepte improvizate, la cinci metri adâncime. Aici se pot vedea micile cascade din amonte și apoi panorama tunelului săpat în stânca muntelui. Un tunel prin care râul trece șerpuind.

Apa cade de la o înălţime de aproximativ 30 de metri. În partea stângă a cascadei se află o potecă care urcă până la gura galeriei de unde ţâşneşte apa. Spectacolul este total, iar natura a întegrat artificialul și l-a preluat cu eleganță. Cheile Lotrișorului sunt însă opera integrală a râului care a tăiat granitul munților în două în drumul spre Olt. (Sursa: Montaniarzi)

Localizare pe Google Maps

 

Fotografii din luna aprilie 2016

Mănăstirea Cozia 
Mănăstirea Cozia 
Mănăstirea Cozia 
Mănăstirea Cozia 
Mănăstirea Cozia-în spatele mănăstirii
Mănăstirea Cozia-intrare
Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu-Lacul
Spre Cascada Lotrișor
Spre Cascada Lotrișor
Drumul forestier spre Cascada Lotrișor
Drumul forestier spre Cascada Lotrișor
Cascada Lotrișor
Cascada Lotrișor
Vestiții mici de la Dedulești

Concluzii

Am mers la cele 4 obiective în luna aprilie 2016, plecând din București. De aici până la Mănăstirea Cozia sunt aproximativ 200 de km pe care îi parcurgi în medie în 3,5 ore, urmând A1. La întoarcere nu am rezistat să nu opresc la Dedulești pentru a mânca 4 mititei mari și vestiți. Vă recomand să faceți la fel, eventual mai reduceți din numărul lor.😉

Drumeția este foarte ușoară ca nivel de dificultate și nu necesită echipament sau pregătire specială.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii