Traseu montan în Ciucaș: cabana Muntele Roșu, vârful Muntele Roșu, vârful Gropșoarele, șaua Gropșoarele, cabana Ciucaș, valea Pârâului Roșu, cabana Muntele Roșu



Unde altundeva să găsești liniștea și aerul curat la care tânjești după încă o săptămână petrecută într-un oraș aglomerat și poluat, dacă nu la munte?

Masivul Ciucaș, chiar dacă stă cumva în umbra mult mai cunoscutului frate Bucegi, oferă frumuseți naturale aparte și are farmecul său indiferent de anotimp.

Traseul nostru începe din apropiere de Cheia, de la Cabana Muntele Roșu, până unde poți ajunge în condiții foarte bune cu mașina, pe un drum care la sfârșitul anului 2016 părea destul de recent asfaltat. Locuri de parcare vei găsi suficiente în parcarea amenajată a cabanei dar multe autoturisme sunt parcate chiar pe marginea drumului.


Traseul poate fi catalogat de un neexperimentat ca mine ca fiind unul de dificultate medie sau chiar ușor și dacă nu îl parcurgi în condiții de iarnă este accesibil și fără echipament special. Totuși este unul de 6-7 ore, iar dacă vrei să îl parcurgi în întregime, exact așa cum îl voi prezenta mai jos, va trebui să pornești la drum de dimineață, încercând să îl termini pe timp de zi. Dacă vrei poți renunța la porțiunea La Răscruce - Vârful Gropșoarele.

Traseu

1. Cabana Muntele Roșu - Stația Seismică Muntele Roșu -  Vărful Muntele Roșu (1765 m) - La Răscruce
  • Marcaj de urmat: triunghi roșu
  • Durată: 1,5 - 2 ore
2. La Răscruce - Vărful Gropșoarele (1833 m)
  • Marcaj de urmat: cruce roșie
  • Durată: 30 - 40 de minute

3. Vărful Gropșoarele - La Răscruce - Șaua Gropșoarele - Șaua Chirușca - Cabana Ciucaș
  • Marcaj de urmat: cruce roșie
  • Durată: 1,5 - 2 ore
4. Cabana Ciucaș - Fântâna Nicolae Ioan - Valea Berii - Valea Pârâului Roșu - Cabana Muntele Roșu
  • Marcaj de urmat: bandă galbenă
  • Durată:1,5 - 2 ore

Durată totală: 6 - 7 ore


Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna noiembrie 2016

Cabana Muntele Roșu
Spre stația seismică
Stația seismică Muntele Roșu
În apropierea vârfului Muntele Roșu
Orizontul
Orizontul
Spre Vârful Gropșoarele
Cabana Ciucaș
Cabana Ciucaș
Cabana Ciucaș
Fântâna Nicolae Ioan
Între Valea Pârâului Roșu și Cabana Muntele Roșu

Concluzii

Cabana Ciucaș îți poate oferi câteva momente de repaos sau chiar o masă bună tradițională, fiind poziționată undeva după prima jumătate a traseului.

Pentru un gurmand ca mine, prezența unei cabane pe un traseu montan e un motiv de fericire și un imbold pentru a continua drumul cu orice preț în așteptarea unui răsfăț culinar. Da, așa numesc eu o simplă ciorbă de fasole cu o ceapă spartă cu pumnul sau o plăcintă cu brânză pe care o mănânci în mijlocul sălbăticiei, binemeritat, după ce ai bătut atâta drum.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii