Traseu nemarcat în Munții Bucegi: Valea Horoabei

Traseu nemarcat în Munții Bucegi: Valea Horoabei

Valea Horoabei, Canionul Horoabei sau Cheile Horoabei, indiferent cum i-ai spune, este un traseu spectaculos și sălbatic, mai aventuros decât cele obișnuite și asta îl face special. Nu este un traseu dificil, însă este nemarcat pe porțiunea canionului și asta solicită mai mult atenția și orientarea. Pentru că se merge foarte mult pe firul apei, dacă debitul nu este suficient de scăzut, nu scapi fără să te uzi din cap până în picioare.

Valea Horoabei ne aduce din nou în mult îndrăgitul Masiv Bucegi, în zona Valea Ialomiței - Poiana Padina Strungii.

Am ales să îi spun Valea Horoabei pentru că la intrarea pe traseu se găsește un panou din lemn pe care scrie mare chiar așa: "Rezervația Naturală Valea Horoabei", nimic despre vreun canion sau chei.

Lipsa marcajului de pe partea cea mai dificilă a traseului obligă la o documentare temeinică în prealabil dar și la o echipare corespunzătoare. Mulți recomandă parcurgerea traseului doar însoțiți de un ghid montan sau un salvamontist.

Vezi aici: Cum să te îmbraci și să te echipezi corespunzător pentru drumeții pe munte și Ce să faci și cum să te aperi dacă întâlnești ursul pe munte

În ciuda faptului că este nemarcat, traseul este amenajat cu lanțuri pentru sprijin pe porțiunile dificile și cu scări metalice sau de lemn.

TRASEU

Poiana Padina – Turnul Seciului – Valea Horoabei – Șaua Strunga – Cabana Padina
MARCAJE DE URMAT:
  • nemarcat pe porțiunea de la intrarea pe traseu până după ieșirea din Valea Horoabei
  • bandă roșie: după ieșirea din Valea Horoabei, spre Șaua Strunga și apoi spre Cabana Padina
Timpi: durata totală a traseului, până la întoarcerea la punctul de plecare, este de aproximativ 5-6 ore
Diferență de nivel: +450m
Dificultate: accesibil pe toată lungimea
Accesibilitate: dificil/impracticabil când debitul apei este mare sau iarna

Traseu nemarcat în Munții Bucegi: Valea Horoabei
Harta traseului

DESCRIEREA TRASEULUI

Traseul începe puțin mai sus de Cabana Padina și se termină chiar în spatele ei. Dacă ești cu mașina îți recomand să o lași în apropierea cabanei și îți promit că te vei bucura mult la finalul traseului de această alegere. Locuri de parcare sunt suficiente și în poiana Padina, în apropierea campingului.

La Cabana Padina se ajunge cu mașina dinspre Sinaia pe Trans-Bucegi (DN71 și apoi DJ713 și DJ714) până la Camping Zănoaga, lacul de acumulare Bulboci și continuând spre Peștera Ialomiței.

Fără mașină poți ajunge aici cu telecabina din Bușteni până la Babele și tot cu telecabina de la Babele până la Peștera.

Accesul spre punctul de început al traseului se face înaintând pe drumul neasfaltat dintre Cabana Padina și Campingul Padina, se traversează podul de lângă zona de campare și se continuă până la indicatorul din lemn inscripționat "Rezervația Naturală Valea Horoabei". Aici se ține stânga pe potecă până se traversează firul apei și se intră în pădure.

Chiar dacă poteca nu va mai fi la fel de vizibilă în pădure, dacă menții direcția pe partea stângă a firului de apă nu te poți rătăci.

Pe traseu peisajul se va schima brusc de mai multe ori. Vei începe prin pădure, apoi vei traversa două mici tunele săpate în piatră (unii le spun peșteri), vei continua pe firul apei printre pereții de stâncă și vei urca pe scări pe care îți va curge apa în cap. Vei traversa mergând pe firul apei o mare de jnepeniș iar la ieșire din Valea Horoabei vei continua pe pajiști alpine.

Odată intrați în pădure, traseul ne conduce prin apropiere de Turnul Seciului iar apoi ajungem la prima cascadă, poteca continuând să urce abrupt prin stânga văii. Ulterior își face apariția prima porțiune de lanțuri, iar apoi primul mic tunel. Se urcă spre celălalt tunel și până acolo mai traversăm o porțiune de traseu cu lanțuri.

Pereții canionului devin tot mai apropiați și mai înalți, ajungând pe alocuri la 30m înălțime. Totul devine spectaculos și antrenant. Urmează câteva săritori echipate cu lanțuri sau scări metalice. Pentru că am prins un debit de apă puțin crescut noi ne-am udat din cap până în picioare, chiar dacă am avut pelerine.

Inițial scăpasem cu bocancii uscați, dar porțiunea următoare a rezolvat și această "problemă". Se iese dintre pereții abrupți, valea se deschide și o mare de jnepeniș își face apariția. Desișul de jnepeniș e dificil de traversat și se merge efectiv prin apă sau pe pietrele care ies din aceasta, acolo unde sunt.

Traseul continuă, mai urmează câteva căderi de apă ușor de cățărat pe ele și o poiană frumoasă iar într-un final poteca din jnepeniș ajunge la o bifurcație de văi, permițând urcarea spre stânga, și părăsim astfel valea principală. Aici e nevoie de ceva atenție pentru a nu rata ieșirea spre stânga, ea nefiind foarte vizibilă din cauza jnepenișului des și cu pereți înalți. Valea Horoabei continuă în față, însă traseul nostru o părăsește aici.

După ce ne-am stors bine hainele și bocancii, se urcă spre creastă, iar apoi se face din nou stânga, mergând cumva paralel cu Valea Horoabei dar spre înapoi, până la intersecția cu marcajul bandă roșie. Traseul devine simplu, se coboară pe lângă Șaua Strunga, se ajunge la drumul forestier, iar la final la ciorba fierbinte și papanașii cu multă dulceață care ne așteptă la Cabana Padina.

Pe drum vei întâlni și două stâne aflate la distanțe destul de mici de traseu, deci atenție la câini.

CÂTEVA SFATURI:
  • Bocancii impermeabili, pelerinele cu glugă (chiar și de unică folosință, eu așa am avut), șosetele de schimb și un tricou de schimb sunt absolut necesare
  • Bețele de trekking nu mi se par foarte utile pe un astfel de traseu, mai ales prin vale. Aici trebuie să folosești intens mâinile pentru sprijin și cățărări.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:

Intrarea pe traseu. Aici sau mai în față va trebui să găsești un loc pe unde să traversezi firul de apă

Poteca prin pădure

Prima cascadă





A doua cascadă



Primul tunel

Porțiune de traseu cu lanțuri

Altă porțiune de traseu cu lanțuri







Slabe sanșe să scapi fără să te uzi









Se merge prin apă printre jnepeni









Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii