Cheile Băniței - Drumeție de weekend în Hunedoara


Cheile Băniței sunt puțin cunoscute în țara noastră, dar accesul în acest loc se face ușor și este permis oricui. Un tablou natural frumos și unic în România, pe care când îl vezi în poze, vei fi surprins să afli că se găsește la noi în țară.

Cheile Băniței sunt un fel de defileu sculptat în calcar, cu pereți înalți de 10-15 metri, curbați ca niște arcade care parcă se închid deasupra ta. Acest loc minunat te întâmpină într-un colorit deosebit format de calcarul alb brăzdat cu linii longitudinale negre.

Se spune că aici ar fi fost cândva o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit și asta lasă impresia că pereții curbați s-ar uni. Sunt și păreri potrivit cărora, din cauza erodării pe orizontală și în curbă, cu debit variabil al apei, s-ar fi creat acest efect ca și cum ar fi un acoperiș deasupra.

Cheile Băniței au o lungime de aproximativ 200 de metri, însă nu există o amenajare care să permită vizitarea fără a trece prin apa pârâului Bănița. De fapt, acest loc nu este amenajat în niciun fel pentru turiști și ni se prezintă așa cum a fost creat de natură, cu eventualele intervenții din partea localnicilor.

Pentru că singura variantă de a parcurge cheile este să intri în pârâu, se recomandă folosirea unor papuci de apă cu talpă de cauciuc aderentă. Atenție la poțiunile de stâncă udă și foarte alunecoasă dar și la mizeriile de pe fundul apei. (Locuitorii din zonă îți fac datoria și aruncă toate gunoaiele în pârâu 😢) De asemenea, sezonul cald ar fi mai potrivit pentru a vizita Cheile Băniței, deoarece nivelul apei va fi mai scăzut și va trece foarte puțin peste genunchi.

Locul nu este foarte popular printre localnici, așa că nu te lăsa surprins dacă îi întrebi cum să ajungi acolo și nu vor ști despre ce vorbești.

Când am fost la Cheile Bâniței nu am găsit niciun fel de indicator în zonă. Ajungeam acolo după ce vizitasem Peștera Bolii, care este suficient de bine semnalizată, și știam că în apropiere, în zona unei stații GPL abandonate, vom găsi și cheile.

Despre Peștera Bolii vom vorbi într-un articol separat AICI. Aceasta este străbătută pe toată lungimea sa de un pârâu, are aproximativ 466 de metri și este foarte bine amenajată pentru accesul turiștilor.

Așadar, pe drumul DN66 dintre Petroșani și Hațeg, din dreptul indicatorului către Peștera Bolii se mai parcurg aproximativ 1,5 kilometri spre Hațeg, până vei găsi un drumuleț îngust care face dreapta înaintea unei stații GPL abandonate. După aproximativ 100 de metri parcurși pe drumul neasfaltat își va face apariția o clădire despre care se spune că ar fi fost Cabana Turistică Peștera Bolii și aici se poate lăsa mașina. Mai în față se trece de o barieră, se traversează prin curtea unei firme de exploatare a lemnului, un fel de gater, și poteca conduce până în dreptul pârâului Bănița, unde este un podeț. Se traversează peste pârâu, se face stânga pe celălalt mal și puțin mai jos încep cheile.

Vezi aici ce mai poți vizita în zona Hunedoarei.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:

Benzinăria abandonată prin dreptul căreia se face accesul spre chei

Parcarea din fața fostei cabane și bariera dinaintea gaterului

















Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii