Traseu ușor în Munții Făgăraș: Cabana Valea Sâmbetei

Traseu în Munții Făgăraș: Cabana Valea Sâmbetei

Munții Făgăraș sunt cei mai înalți munți din România, adăpostind primele 3 cele mai înalte vârfuri muntoase din țara noastră. Destinația traseului nostru este Cabana Valea Sâmbetei care este situată în partea estică a Munților Făgăraș, la o altitudine de 1401 metri, fiind deschisă tot timpul anului.

Aici te întâmpină un peisaj superb care îmi amintește de cel de la Cabana Mălăiești, chiar dacă nu este la fel de maiestuos.

Aflată la limita golului alpin, Cabana Valea Sâmbetei oferă o vedere impresionantă asupra Văii Sâmbetei, culminând cu splendida Fereastra Mare a Sâmbetei și Colțul Bălăceni, un tablou natural care îți taie respirația cu frumusețea lui. Întreaga imagine este pastelată de flori de câmp la care se pot adăuga o gustare simplă și bună la cabană și un ceai cald.
 
Cabana Valea Sâmbetei este una dintre căile de acces în inima munților Făgăraș, atât pentru parcurgerea crestei Făgărașului, dar și ca punct de plecare către cel mai înalt vârf din România, situat la o distanță de 5 ore de mers (Vf. Moldoveanu-2545 m).


Traseul către Cabana Valea Sâmbetei este o plimbare plăcută, destul de ușoară, de maxim 2,5-3 ore la urcare și poate fi parcurs de oricine, cu un minim de echipament necesar (ma refer la bocanci).

În apropierea cabanei se găsește Chilia Părintelui Arsenie Boca, situata la 30-45 de minute distanță, în apropierea unui izvor, de la care oamenii iau apă sfințită, iar la întoarcere, poți face un scurt popas în apropierea locului din care a început traseul, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a cărei istorie datează din secolul al XVII-lea.

TRASEU

COMPLEX TURISTIC SÂMBATA (670 m) – VALEA SÂMBETEI – CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m)
MARCAJE DE URMAT:
  • triunghi roșu: pe toată lungimea traseului
Durată: 2,5-3 ore la urcare - 2-2,5 ore la coborâre
Dificultate: traseu ușor
Accesibilitate: accesibil tot timpul anului
Recomandări: folosiți echipament adecvat (cel puțin ghete), pe traseu vei întâlni porțiuni noroioase sau traversate de șuvoaie de apă

Vezi aici: 

Harta traseului de pe salvamontvictoria.ro

DESCRIEREA TRASEULUI

Imagini filmate din dronă cu Cabana Valea Sâmbetei și Fereastra Mare a Sâmbetei:



Accesul spre traseu se face din DN1, din satul Sâmbăta de Jos, urmând drumul care trece prin Sâmbăta de Sus și duce apoi la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat și aflat într-o stare foarte bună. Traseul pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, în apropiere de Mănăstirea Brâncoveanu și urmează marcajul triunghi roșu, pentru început pe drumul forestier de-a lungul Văii Sâmbetei, pe lângă pârâu (aproximativ 5 kilometri), până la o microhidrocentrală. Până aici drumul forestier poate fi parcurs și cu mașina, dacă vrei neapărat să scurtezi traseul.

Din acest loc, traseul intră pe o potecă ușoară prin pădure, continuă pe același marcaj triunghi roșu și în scurt timp vei traversa pârâul pe un mic podeț de lemn. Atenție să nu ratezi o mică și frumoasă cascadă înainte de pod, pe dreapta.

Pe alocuri poteca traseului este noroită și traversată de șuvoaie de apă ce se scurg de la zăpada topită de pe creste, motiv pentru care adidașii îți vor face viață grea dacă nu îi înlocuiești cu o pereche de bocanci.

Traseul urcă ușor până ce începe să se vadă Fereastra Mare a Sâmbetei, golul alpin e din ce în ce mai aproape iar apoi se arată Cabana Valea Sâmbetei, tabloul fiind acum complet.

Traseul se poate continua pentru încă 1 oră și 30 minute spre Fereastra Mare, pe același marcaj.

Click AICI pentru alte trasee în Munții Făgăraș.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:

Vedere asupra Munților Făgăraș dinspre Sâmbăta de Sus

Indicatoare la începutul traseului


La început traseul se parcurge pe drumul forestier

Microhidrocentrala de unde traseul continuă drept înainte pe potecă, prin pădure












Fereastra Mare




Cabana Valea Sâmbetei





Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii