Peștera Prohodna (Ochii lui Dumnezeu) - Drumeție de weekend în Bulgaria

Peștera Prohodna (Ochii lui Dumnezeu) - Drumeție de weekend în Bulgaria

Supranumită și "Ochii lui Dumnezeu", Peștera Prohodna impresionează prin cele două găuri mari și alungite din tavan, ce pot fi asemănate cu doi ochi care te privesc.

Peștera Prohodna este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase peșteri din țara vecină, vizitată de foarte mulți turiști, printre care foarte mulți români.

Fiind situată într-o zonă carstică mare din nordul Bulgariei ce aparține de Cheile Karlukovo, Peștera Prohodna s-a format prin erodarea în timp a structurilor calcaroase de apele subterane sau de suprafață, creându-se astfel galerii și grote subterane fascinante.

La fel de impresionante sunt și dimensiunile acestei peșteri. Ea are forma unui pasaj cu înălțimi de aproximativ 40 de metri, cu un imens portal de intrare de 35 de metri înălțime și unul de ieșire de aproximativ 45 de metri. Lungimea peșterii nu este foarte mare și ajunge până la 262 de metri. În felul acesta, ea este iluminată natural în întregime în special cu ajutorul celor două goluri din tavan. Acestea au forme alungite și sunt poziționate simetric, asemenea unor ochi de om, motiv pentru care i se mai spune și "Ochii lui Dumnezeu".

Acest loc fascinant este vânat de iubitorii de fotografie dar și de amatorii de cățărări sau bungee jumping. Peștera are pereți amenajați pentru escaladă, considerați a fi printre cei mai dificili din Bulgaria, iar Intrarea Mare este folosită pentru sărituri cu coarda elastică.


Ceea ce este acum o destinație turistică populară, a fost cândva locul în care specialiștii au găsit urme ale prezenței omului datate încă din neolitic. Peștera a fost supranumită „Ochii lui Dumnezeu” după o scenă dintr-un film bulgar în care un preot intră în peșteră pentru a se ruga sub cei doi ochi.

Cum ajungi la Peștera Prohodna

Peştera Prohodna se află în Bulgaria, la aproximativ 300 de kilometri de București (via Ruse), la 2 km de satul Karlukovo, în apropierea drumului Karlukovo–Lukovit. Drumul este ușor de parcurs pe ruta București - Giurgiu - Ruse - Byala - Pleven - Lukovit - Karlukovo și se poate ajunge cu mașina foarte aproape de intrare.

Singurele taxe vor fi cele pentru traversarea podului de la Giurgiu și pentru vinietă în țara vecină, căci la intrarea în peșteră nu se plătește bilet și nu există program de vizitare.

Pentru o zi plină prin Bulgaria poți include în traseul tău și Peștera Devetashka și Cascadele Krushuna.


LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII: 

















 
 

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii