Atracții turistice în Alba: Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna, un dezastru ecologic devenit o atracție turistică

Atracții turistice în Alba: Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Un dezastru ecologic devenit o atracție turistică, asta reprezintă lacul de steril de la Geamăna (Iazul de decantare Valea Șesii). Locul este cel mai adesea denumit satul scufundat și a luat naștere în anul 1986, când a început deversarea sterilului de la exploatarea de cupru Roșia Poieni, ce fusese anterior una dintre cele mai mari din Europa.

Locuitorii a aproximativ 400 de case au fost expropriați, iar deșeurile au început să acopere așezarea din care astăzi a mai rămas la suprafață doar turla bisericii.

Nicolae Ceaușescu a vrut să facă la Roșia Poieni cea mai mare exploatare de cupru din Europa de la acea vreme. Nu am găsit referințe despre cât de mult i-a reușit, cert este că a fost și este cea mai mare din România.

Iazul de decantare Valea Şesii se întinde pe o suprafață de aproximativ 13 hectare acoperite cu un mâl care în zilele însorite se colorează viu cu nuanțe de roșu, verde și galben, creând o imagine exotică, un peisaj cu culori vii, acide și ireale, tabloul fiind completat de turla bisericii scufundate. Când ajungi acolo îți vine greu să crezi că dedesubt se ascunde un întreg sat.

În anul 1986 când a început deversarea sterilului rezultat în urma spălării minereului cu substanțe toxice pentru a rămâne doar metalele de interes, cea mai mare parte dintre cei 1000 de localnici au fost despăgubiți și strămutați din localitate. Cei care au rămas au fost nevoiți să se mute tot mai sus pe deal, fiind martorii dezastrului care a urmat, martorii nepăsării statului în relația cu acest dezastru. Acum mai sunt doar câteva căsuțe țărănești răsfirate pe marginea drumului de contur al lacului și o bisericuță nou ridicată. Acești oameni s-au ambiționat să rămână aici până la sfârșit.

Restul satului Geamăna a fost acoperit de sterilul al cărui nivel crește de la an la an. Casele în care locuiau peste 1000 de oameni sunt acum scufundate la aproximativ 100 de metri sub steril, gospodăriile și inclusiv cimitirul satului sunt îngropate sub depunerile toxice.

Turla bisericii este încă vizibilă pentru că a fost construită pe cel mai înalt deal din sat, aflat la aproximativ 100 de metri mai sus față de vatra satului. Odată cu trecerea timpului va dispărea și ea întrucât deversările de la Roșia Poieni continuă, cariera funcționând și astăzi. Se pare că li s-ar fi permis să deverseze în continuare până la nivelul drumului de contur, aflat la aproximativ 30 de metri mai sus față de nivelul actual.


CUM SĂ AJUNGI la Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Am ajuns la Geamăna într-o zi ploioasă cu cerul acoperit în întregime de nori. Totul era gri și învăluit în aburii și ceața care se ridicau deasupra copacilor de pe maluri. Aici am dat peste un cuplu tânăr ce coborâse cu mașina spre marginea lacului pe un drum de pământ moale. Se împotmoliseră acolo și nu mai puteau ieși. După ce am contemplat câteva minute imaginea aproape terifiantă ce ni se afișase în față cu turla bisericii plutind parcă pe nămolul ce strălucea de la picăturile de ploaie, am făcut câteva fotografii și am tras câteva cadre cu drona.

La final i-am luat cu noi până în primul sat unde, în fața unei gospodării, era un domn lângă o mașină de teren la care au apelat pentru a se întoarce după mașina lor.

Ca să vii aici trebuie să ajungi pe Valea Arieșului (DN75) iar din localitatea Lupșa se merge spre satul Pârâu-Cărbunari trecând peste râul Arieș. Din satul Lupșa sunt cam 7 km de parcurs, drum neasfaltat dar relativ ușor de parcurs. Te poți orienta ușor cu Google Maps.

Așa se vede zona pe Google Maps, modul imagine din satelit:


CLIP VIDEO cu Biserica Scufundată și Lacul de Steril de la Geamăna - filmare din dronă (urmărește cu sunet)


Vezi AICI și alte atracții din zona județului Alba.

Localizare:


Fotografii:

Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Biserica scufundată și lacul de steril de la Geamăna

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii