Traseu în Munții Baiului: creastă ușoară între Azuga și Sinaia pe la Vârful Baiul Mare

Traseu în Munții Baiului: creastă ușoară între Azuga și Sinaia pe la Vârful Baiul Mare

Când mă gândesc la Munții Baiului, primul lucru care îmi vine în minte este vederea pe care o oferă asupra Munților Bucegi. Cei doi vecini străjuiesc de-a stânga și de-a dreapta drumului național cel mai aglomerat din România cele mai frumoase stațiuni turistice de pe Valea Prahovei.

De data asta n-am avut prea mult noroc și chiar dacă vremea a fost bună, un nor mare și încăpățânat s-a lipit scai de vârful Bucegilor, pe care parcă îi ștergea de la jumătate în sus. În felul acesta cred că m-am bucurat mai mult de Munții Baiului, eclipsați de obicei de măreția Bucegilor. Traseul a fost frumos, am prins și soare puternic, și nori care imediat ce apăreau deasupra scădeau temperatura cu câteva grade bune, dar și câțiva stropi de ploaie.

Pentru a parcurge traseul am lăsat mașina în Azuga, în parcarea de lângă telegondolă, iar din Sinaia ne-am întors cu trenul. La telegondolă am luat bilet doar dus, iar din Sinaia am avut tren la aproximativ 10 minute după ce am ajuns în gară. Mare noroc mi s-a părut, dar apoi am aflat că sunt destul de dese. Verificați întotdeauna din timp dacă telegondola are program de funcționare.


De pe creastă se văd pe rând, în depărtare, Azuga, Bușteni, Poiana Țapului și apoi Sinaia, iar dacă norii te lasă, pe culmile Bucegilor se văd Crucea Eroilor de pe Caraiman și Releul Coștila.

Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate cu drona pe traseul de creastă de la Azuga la Sinaia:


TRASEU

Telegondolă Azuga capăt (Culmea Sorica) – Culmea Urechea – Șaua Cazacu – Șaua Băiuţul – Vârful Baiul Mic – Șaua Baiului – Vârful Baiul Mare – Piscul Câinelui – Piciorul Câinelui – Cabana Piscul Câinelui – Sinaia
            
MARCAJE DE URMAT:
  • bandă roșie: Telegondolă Azuga capăt (Culmea Sorica) - Piscul Câinelui
  • punct albastru: Piscul Câinelui - Sinaia
Durată: 5-6 ore
Lungime: aproximativ 25 km
Dificultate: traseul este ușor spre mediu, fără dificultăți tehnice
Accesibilitate: tot timpul anului
Harta traseului

DESCRIEREA TRASEULUI

Când spui traseu de creastă te gândești de obicei la ceva dificil. Traseul nostru este unul care teoretic se desfășoară de-a lungul crestei, dar nu impune dificultăți și nici nu se află la o înălțime prea mare.

De-a lungul traseului, porțiunile de urcuș sunt ușoare și nu vei întâmpina dificultăți. Dacă e să caut neapărat nod în papură, m-aș lega de coborârea foarte abruptă prin pădure dinainte de Cabana Piscul Câinelui, care după toți kilometrii parcurși deja, îți pun serios la încercare genunchii.

Traseul începe imediat după ce cobori din telegondolă și urcă ușor pe la Culmea Urechea, Șaua Cazacu, Șaua Băiuţul, Vârful Baiul Mic și Șaua Baiului. De aici, spre vârful Baiul Mare (1895m), al doilea ca înălțime din Munții Baiului după Vârful Neamțu, se urcă puțin mai susținut pe o porțiune scurtă, nimic de speriat. Odată ce ai trecut de vârf, traseul doar coboară, pentru început mai ușor, iar spre final, când intră în pădure, mai susținut.

De la Piscul Câinelui traseul pe bandă roșie continuă până în Posada, dar noi facem dreapta pe punct albastru, spre Piciorul Câinelui, și apoi coborâm prin pădure spre Cabana Piscul Câinelui, în total aproximativ 2,5 ore.

Pe traseu vei întâlni bicicliști, chiar și ATV-uri care cred că vin dinspre Posada, unde se termină de fapt traseul marcat cu bandă roșie.

Dacă ți se pare prea lung traseul, îl mai poți scurta coborând spre dreapta pe Culmea Zamora, în Bușteni. Traseul este marcat cu cruce roșie și te vei intersecta cu el după aproximativ 1,5 ore de la plecarea de la telegondolă.

A doua variantă de a mai scurta traseul o vei întâlni ceva mai târziu, când, spre dreapta, se face un traseu pe Valea Rea, pe drum forestier, care te coboară tot în Sinaia.

Traseul este bine marcat pe toată lungimea și poteca nu te lasă oricum să te rătăcești, căci este bine bătută de pașii turiștilor și foarte vizibilă.

Click AICI pentru alte trasee în Munții Baiului.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:































Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii