Traseu ușor în Munții Bucegi: Cheile Zănoagei, Cascada 7 Izvoare, Lacul Scropoasa, Cheile Orzei

Traseu ușor în Munții Bucegi: Cheile Zănoagei, Cascada 7 Izvoare, Lacul Scropoasa, Cheile Orzei

Un traseu ușor pentru o zi care le include pe toate, o cascadă foarte frumoasă, două porțiuni de chei și un lac de acumulare de culoare verde-turcoaz, înconjurat de pădure. Asta îți propun în acest articol care ne poarta din nou pe potecile Bucegilor.

CHEILE ZĂNOAGEI
Cheile Zănoagei din Munții Bucegi fac parte din Rezervația naturală Zănoaga și se întind pe Valea Ialomiței, pe raza localității Moroieni. Cheile au o lungime de aproximativ 1km, principala lor trăsătură fiind relieful calcaros care a permis de-a lungul timpului o eroziune atât de profundă.

Pe anumite porțiuni mai înguste lumina soarelui pătrunde mai greu spre sol și stânci, însă peisajul este unul spectaculos cu pereți de stâncă abrupți, cu înălțimi de peste 200 de metri, vegetație bogată și șuierat de apă curgătoare limpede și rece.

Dinspre nord, intrarea în chei se face din dreptul Campingului Zănoaga, se traversează pârâul pe podul de lemn și apoi se trece printr-o poiană mare, iar în final se intră pe traseu, pe o potecă marcată cu cruce albastră.

Campingul Zănoaga este situat într-o zonă foarte frumoasă în apropierea drumului asfaltat (DJ714), pe malul Ialomiței. În afara locurilor de campare, aici găsești și mici căsuțe de lemn, băi, dușuri, bucătărie și loc amenajat pentru grătar.

CASCADA 7 IZVOARE
Unii spun că aici s-ar găsi cea mai pură apă din lume care s-ar filtra printr-un zăcământ de argint în drumul ei spre suprafață. În definitv apa are un gust bun și este potabilă, iar cascada în sine este de o frumusețe rară, șuvoaiele învolburate de apă scurgându-se pe culoare mărginite de o vegetație luxuriantă, într-un aer răcoros.

Mai există și alte teorii, cum că Ceaușescu ar fi interzis accesul în zonă pentru a păstra această apă pură doar pentru el sau că ar exista oameni de afaceri români și americani care ar vrea să pună pe picioare o afacere aici și să îmbutelieze apa.

Pana la Cascada Șapte Izvoare se poate ajunge și cu mașina, urmând un drum de piatra practicabil pentru orice autoturism, din DJ714.

LACUL SCROPOASA
Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. El alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România.

Lacul atrage atenția datorită culorii verde-turcoaz pe care o are apa în zilele însorite. Aici oamenii stau la picnic sau la plajă.

CHEILE ORZEI
La capătul opus al Lacului Scropoasa găsești Cheile Orzei. De fapt aici este capătul cheilor care se întind dincolo de podul îngust. Au aproximativ 1.5 km, fiind considerate cele mai înguste chei din România, cu o înălțime de 27 de metri și o lățime de doar 6 metri. În același timp sunt cele mai spectaculoase și mai sălbatice chei de pe Valea Ialomiței. 

Eu le consider atracția principală a traseului.

Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate din dronă în zonele cele mai frumoase ale traseului:


TRASEU

Camping Zănoaga - Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei
            
MARCAJE DE URMAT:
  • cruce albastră: Camping Zănoaga - până la Lacul Scropoasa și ulterior de la lac pe porțiunea de urcuș și coborârea până la râul Ialomița
  • nemarcat: porțiunea prin Cheile Orzei
Durată: 6-7 ore dus-întors (1,5h Camping Zănoaga - Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare și 2h Lacul Scropoasa - Cheile Orzei)
Dificultate: traseul este ușor spre mediu, fără dificultăți tehnice
Accesibilitate: tot timpul anului
Harta traseului (porțiunea galbenă este nemarcată și cea mai periculoasă)

DESCRIEREA TRASEULUI

La Campingul Zănoaga se ajunge pe drum asfaltat și aflat în condiții bune. Aici mașinile pot fi parcate pe marginea drumului.

Traseul este destul de scurt și ușor, bine marcat și nu ai cum să te rătăcești, dar ar fi preferabil să îl termini pe zi și să nu înnoptezi pe el, deci ia măsuri pentru a pleca din timp.

Intrarea pe traseu se face de la camping, se traversează poiana de lângă și se intră pe poteca marcată cu cruce albastră ce continuă de-a lungul firului de apă al Ialomiței. Deschiderea largă a poienii se îngustează printre stâncile uriașe ce o străjuiesc, iar traseul își croiește drum printre ele, străbătând pentru început Cheile Zănoagei.

După câteva minute de mers, traseul se mută pe partea stângă a râului, după ce se traversează un podeț de lemn. După încă ceva vreme se ajunge la un alt podeț de lemn care ar trebui să ne ducă iar pe partea dreaptă a apei, însă acesta este pe jumătate rupt de viituri. Am traversat râul pe niște buturugi și ne-am continuat traseul.


În final ajungem la Lacul și Cabana Scropoasa, după aproximativ 1.5 ore. De aici, pentru a ajunge la Cascada 7 Izvoare, se face stânga înainte de lac, peste baraj, și se mai parcurg aproximativ 500 de metri pe drumul neasfaltat. Pe același drum, dar din partea opusă vin cei cu mașinile.

După ce te întorci de la cascadă, traseul continuă pe partea dreaptă a lacului, până spre celălalt capăt al său. Aici vei găsi un pod metalic pe care poți traversa coada lacului și mai jos încă unul vechi, acoperit și foarte îngust, care reprezintă de fapt și capătul Cheilor Orzei. Dincolo de el cheile se întind pe aproximativ 1.5 km. Accesul pe acest pod este interzis și blocat.

După traversarea podului metalic, pe dreapta vei găsi o stâncă pe care scrie mare Dobrești și o săgeată care îți indică să mergi înainte, ceea ce am făcut și noi. Traseul continuă pe o potecă bine conturată pe marginea lacului, cu balustradă metalică pe partea stângă. Ulterior traseul face dreapta și începe să urce abrupt și șerpuit prin pădure, după care coboară la fel de abrupt până dă din nou în râul Ialomița. De aici se face stânga spre Dobrești pe același marcaj cruce albastră sau dreapta spre Cheile Orzei pe traseu nemarcat.

În continuare, deși poteca nu este întotdeauna foarte clară, dacă ții înainte de-a lungul albiei râului, nu poți da greș. Traseul prin chei este îngust, cu versanți de rocă aproape verticali și cu cât avansezi se îngustează și mai tare. La un moment dat poteca se oprește pe un perete foarte înclinat, pe care este montat, dar parțial desfăcut, un cablu subțire și alb. Nu îți recomand să continui pe aici, mi s-a părut destul de periculos pentru că se poate aluneca ușor. Este mai convenabil să cobori în albia râului și să escaladezi încet pe niște bolovani uriași care te vor purta încet mai departe, până poți reveni din nou la potecă.

Mai departe se ajunge la un pod metalic pe care se traversează pe partea dreaptă a albiei.

De aici încolo începe sistemul de scări și punți care ne va duce până aproape de barajul îngust cu podul acoperit. Atenție la traversele de lemn rupte sau putrezite. Aceasta este cea mai frumoasă și interesantă parte a traseului care se și termină aici cu o ușă metalică blocată, de unde va trebui să ne întoarcem pe același drum pe care am venit.

Click AICI pentru alte trasee în Munții Bucegi.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:

Poiana de la intrarea în Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei

Cascada 7 Izvoare

Cascada 7 Izvoare

Lacul Scropoasa

Cheile Orzei în amonte, înainte de baraj

Începutul traseului spre Cheile Orzei, imediat după podul din coada lacului


Cheile Orzei

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Cheile Orzei

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii