Traseu circuit la Cabana Curmătura în Munții Piatra Craiului

Cabana Curmătura

Pe Meleaguri în Munții Piatra Craiului, traseu circuit prin Prăpăstiile Zărneștilor până la Cabana Curmătura și retur prin Poiana Zănoaga.

Traseul este unul de tip circuit și nu pune probleme din punct de vedere al dificultății. Se vor parcurge aproximativ 12 km în aproximativ 7 ore, cu o diferență de nivel de până la 660 m.

Traseu circuit la Cabana Curmătura în Munții Piatra Craiului

Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:


Acesta este unul dintre cele mai populare si mai frumoase trasee din Munții Piatra Craiului, unul dintre acele trasee care vara devine chiar aglomerat. Cabana Curmătura este o cabana frumoasă, bine administrată, cu spații de cazare decente și mâncare bună întotdeauna. Este amplasata într-un loc bine ales, cu peisaje foarte frumoase de jur-împrejur, o oază de frumusețe a naturii în mijlocul muntelui.

Dintre variantele de traseu existente, de această dată am ales circuitul care pornește de la Fântâna lui Botorog și continuă prin Prăpăstiile Zărneștilor, cu întoarcere prin Poiana Zănoaga.

Traseu

Traseu circuit la Cabana Curmătura în Munții Piatra Craiului
prin Prăpăstiile Zărneștilor până la Cabana Curmătura și retur prin Poiana Zănoaga

                    
Marcaje de urmat:
  • punct galben: Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura
  • bandă galbenă: Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga – Fântâna lui Botorog
Durata totală a traseului: aproximativ 7 ore cu pauze pentru poze și filmări cu drona
Diferență de nivel: aproximativ 660 m
Lungime traseu: aproximativ 12 km 
Dificultate: ușor


La Fântâna lui Botorog (vezi pe hartă AICI) se ajunge ușor din Zărnești, ultimii doi km fiind neasfaltați, dar accesibili cu orice mașină.
Am parcat mașina și am continuat de la Fântâna lui Botorog mergând înainte pe drumul pietruit, spre Prăpăstiile Zărneștilor.

Se merge aproximativ o oră iar apoi ne abatem la dreapta prin pădure și începe urcarea. Aici se poate alege între două trasee de urcare, marcate diferit, dar care urcă la mică distanță unul față de celălalt și se întâlnesc înainte de a ajunge la cabană. Ele pleacă din aproximativ același punct, distanta dintre indicatoarele de la intrare fiind de aproximativ 10-15 metri. Noi l-am ales pe primul dintre ele, pe cel marcat cu punct galben.

Celălalt este marcat cu bandă albastră, însă mai urcasem pe el în turele precedente.
Dacă mergi pentru prima dată la Cabana Curmătura, ți-l recomand totuși pe cel marcat cu bandă albastră, fiind cel mai frumos dintre cele două.

La întoarcere am coborât pe traseul marcat cu bandă galbenă ce pleacă din spatele cabanei spre Poiana Zănoaga, unde ajungem după aprox. 45 min.

Poiana Zănoaga este un loc foarte frumos de popas sau picnic. De aici se văd Bucegii, Piatra Craiului, localitatea Zărnești, Măgura Codlei dar si satele Peștera și Măgura. Tot de aici pleacă și unul dintre traseele spre Vârful Piatra Mică.

După ce am traversat poiana am intrat din nou în pădure iar coborârea continuă abrupt pe serpentinele ce șerpuiesc printre copaci până ajungem din nou la Fântâna lui Botorog, locul de unde am plecat pe traseu.

Harta traseului:

Traseu circuit la Cabana Curmătura

Fotografii

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Niciun comentariu:
Write comentarii