Drumeție de weekend în Giurgiu: Mănăstirea Comana, Parcul de aventură Comana, Bordeiul cu Izvor, Fântâna cu Nuc și Observatorul Ornitologic


Comuna Comna se află în județul Giurgiu la aproximativ 40 km de București iar pe teritoriul său se găsește Parcul Natural Comana, o arie protejată de interes național. În Parcul Natural Comana se află Balta Comana, a treia zonă umedă din ţară după Balta Mică a Brăilei şi Delta Dunării, fiind a doua ca biodiversitate după Deltă. Se pare că balta adăpostește peste 141 de specii de păsări şi 13 specii de peşti, dintre care ţigănuşul şi cleanul de Comana pot fi găsite doar aici.

În acest articol îți propun și îți prezint pe scurt 5 obiective pe care la găsești în Comuna Comana și care sunt suficiente pentru a îți umple o zi întreagă departe de aglomerația urbană.

Mănăstirea Comana

Mănastirea Comana te întâmpină la scurt timp după intrarea în localitate, pe partea stângă a drumului principal. Este o mănăstire fortificată construită în timpul lui Radu Șerban în anul 1588 și refăcută de Șerban Cantacuzino în anul 1700, pe ruinele unei mănăstiri legendare ctitorită chiar de Vlad Țepeș în anul 1461.

În incinta mănăstirii, lângă biserică, se găsește un Mausoleu dedicat eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în 1932 și în care se pare că sunt depuse osemintele a 762 de eroi.


În spatele lăcașului de cult, la câțiva pași de zidurile mănăstirii se află o zonă frumos amenajată pentru meditație și relaxare, pe malul râului Câlniștea, în Delta Neajlovului, spre care se coboară pe Scara Pocăinței. Aici se găsesc un ponton și un foișor din lemn dar și mai multe bănci. În depărtare se poate observa podul de fier peste Neajlov al căii ferate București-Giurgiu, prima cale ferata din România.

Parcul de aventură Comana

Parcul de Aventura Comana este situat langă Casa Comana. Acesta cuprinde trasee suspendate de diferite grade de dificultate atât pentru adulți cât și pentru copii, o tiroliană peste lac, un zid de cățărare, poți să tragi cu arcul, poți să faci echitație, ai posibilitatea de a închiria biciclete, etc. sau te poți plimba pur și simplu în aer curat pe aleile mărginite de spațiu verde. Este un loc ideal pentru amatorii de mișcare și aventură în mijlocul naturii.

O altă atracție a parcului este Pasarela Dorințelor, un pod peste lac unde ești invitat conform unui obicei împrumutat să îți scrii numele pe un lacăt pe care să îl prinzi de gardul podului iar cheia să o arunci în Neajlov cu mâna dreaptă pentru îndeplinirea unei dorințe. Multe cupluri își agață câte un lăcățel cu numele ambilor parteneri.

Bordeiul cu Izvor și Fântâna cu Nuc

La aproximativ 500 de metri de intrarea în parcul de aventură, din dreptul unei bariere metalice, începe un traseu de aproximativ 4 km pe un drum neasfaltat, plin de gropi și pe alocuri de bălți, care se întinde de-a lungul malului Deltei Neajlovului. Acesta poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau chiar și cu mașina, dar ai ghicit, recomandarea mea este să-l parcurgi pe jos. Este un drum prin pădure pe care vei fi uneori asaltat de țânțarii din deltă sau de albinele de la stupii care se întind de-a lungul unei părți importante de la începutul său.

Într-un final vei ajunge la Bordeiul cu Izvor, o amenajare mică din lemn acoperită cu stuf de sub care izvorăște un firicel de apă ce se scurge print-o albie amenajată cu gărdulețe de nuiele împletite. În apropiere se găsește un izvor amenajat cu beton numit Fântâna cu Nuc, loc unde legenda spune că a fost decapitat Vlad Țepeș, al cărui trup a fost apoi dus la Mănăstirea Comana. Pe un panou stă scris că pe acest loc călugării au săpat după moartea lui Vlad Țepeș o fântână, însă pe peretele fântânii există o inscripție ce atestă că sursa de apă a fost amenajată de Regia Pădurilor Statului în 1933.


Peste drum de acest loc, lângă un teren de fotbal amenajat cu porți de lemn. se găsește un alt panou care anunță că în locul respectuv se va ridica Memorialul Vlad Țepeș, dar se pare că proiectul a rămas la stadiul de proiect.

În Poiana Fântânii cu Nuc este amenajat un loc de picnic, printre copaci găsindu-se bănci și mese de lemn.

Observatorul Ornitilogic Comana

Peste drum de Poiana Fântânii cu Nuc, din zona locului în care ar fi trebuit să se construiască Memorialul, începe o alee care iese din pădure spre baltă. Aici, în cadrul unui proiect cu fonduri europene de reconstrucție ecologică a Bălții Comana a fost amenajat și Observatorul Ornitologic.

Aleea trece pe lângă observatorul propriu-zis, un turn de lemn cu ferestre care este încuiat, și continuă prin stufăriș până la baltă. De aici începe un podeț de lemn cu balustrade, lung de aproximativ 50 m la capătul căruia vei găsi un foișor simplu de lemn. De la înălțimea acestuia se observă o parte mare din stufăriș și ochiuri de apă, iar dacă ai noroc poți observa și păsări. În caz contrar va trebui să te mulțumești doar cu o priveliște minunată.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iunie 2016

Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana - Scara Pocăinței

În spatele Mănăstirii Comana

În spatele Mănăstirii Comana

În spatele Mănăstirii Comana

Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana

Fântâna cu Nuc

Spre Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic


Concluzii

Comuna Comana este o ocazie frumoasă și un loc minunat în care poți petrece o zi liberă, fie că vrei să faci puțină mișcare, fie că vrei doar să ieși la aer curat, vei avea ocazia să le faci pe amândouă.

Pentru că cel mai probabil vei ajunge în Comana cu mașina, trebuie să știi că la intrarea în Parcul de Aventură sunt locuri amenajate de parcare, unde o poți lăsa fără griji. Cei drept, pe tim p de weekend se cam aglomerează și e mai greu să găsești un loc de parcare, dar până la urmă te vei descurca.

Dacă te-ai decis să pleci la drum și nu ai ca scop să scapi de câteva kilograme, îți recomand să servești o masă la terasa cu specific grecesc de lângă parcul de aventură, unde ambianța creată de muzica grecească, mirosul de giros și priveliștea lacului îți vor aminti de vreo vacanță pe plaiuri elene sau te vor stârni spre una în viitor.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii