Drumeție de weekend în Giurgiu: Mănăstirea Comana, Parcul de aventură Comana, Bordeiul cu Izvor, Fântâna cu Nuc și Observatorul Ornitologic

Drumeție de weekend în Giurgiu: Mănăstirea Comana, Parcul de aventură Comana, Bordeiul cu Izvor, Fântâna cu Nuc și Observatorul Ornitologic

Comuna Comna se află în județul Giurgiu la aproximativ 40 km de București iar pe teritoriul său se găsește Parcul Natural Comana, o arie protejată de interes național. În Parcul Natural Comana se află Balta Comana, a treia zonă umedă din ţară după Balta Mică a Brăilei şi Delta Dunării, fiind a doua ca biodiversitate după Deltă. Se pare că balta adăpostește peste 141 de specii de păsări şi 13 specii de peşti, dintre care ţigănuşul şi cleanul de Comana pot fi găsite doar aici.

În acest articol îți propun și îți prezint pe scurt 5 obiective turistice pe care la găsești în Comuna Comana și care sunt suficiente pentru a îți umple o zi întreagă departe de aglomerația urbană.

YouTube

Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate în cele mai frumoase zone ale traseului:

Mănăstirea Comana

Mănastirea Comana te întâmpină la scurt timp după intrarea în localitate, pe partea stângă a drumului principal. Este o mănăstire fortificată construită în timpul lui Radu Șerban în anul 1588 și refăcută de Șerban Cantacuzino în anul 1700, pe ruinele unei mănăstiri legendare ctitorită chiar de Vlad Țepeș în anul 1461.

În incinta mănăstirii, lângă biserică, se găsește un Mausoleu dedicat eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în 1932 și în care se pare că sunt depuse osemintele a 762 de eroi.
În spatele lăcașului de cult, la câțiva pași de zidurile mănăstirii se află o zonă frumos amenajată pentru meditație și relaxare, pe malul râului Câlniștea, în Delta Neajlovului, spre care se coboară pe Scara Pocăinței. Aici se găsesc un ponton și un foișor din lemn dar și mai multe bănci. În depărtare se poate observa podul de fier peste Neajlov al căii ferate București-Giurgiu, prima cale ferata din România.

Parcul de aventură Comana

Parcul de Aventură Comana este situat lângă Casa Comana și oferă posibilități diverse de petrecere a timpului liber, cum ar fi: trasee suspendate de diferite grade de dificultate, atât pentru adulți cât și pentru copii, o tiroliană peste lac, un zid de cățărare, poți să tragi cu arcul, poți să faci echitație, ai posibilitatea de a închiria biciclete, de a da o tură cu trenulețul sau te poți plimba pur și simplu în aer curat pe aleile mărginite de spațiu verde. Este un loc ideal pentru amatorii de mișcare și aventură în mijlocul naturii. În Parcul Comana găsești restaurante și terase unde poți servi o masă gustoasă.

O altă atracție a parcului este Pasarela Dorințelor, un pod peste lac unde ești invitat conform unui obicei împrumutat să îți scrii numele pe un lacăt pe care să îl prinzi de gardul podului iar cheia să o arunci în Neajlov cu mâna dreaptă pentru îndeplinirea unei dorințe. Multe cupluri își agață câte un lacăt cu numele ambilor parteneri.

Bordeiul cu Izvor și Fântâna cu Nuc

La aproximativ 500 de metri de intrarea în parcul de aventură (vezi pe hartă aici), din dreptul unei bariere metalice, începe un traseu de aproximativ 4 km pe un drum neasfaltat, plin de gropi și pe alocuri de bălți, care se întinde de-a lungul malului Deltei Neajlovului. Acesta poate fi parcurs pe jos în aproximativ 40 de minute sau cu bicicleta. Este un drum prin pădure pe care vei fi uneori asaltat de țânțarii din deltă sau de albinele de la stupii împrăștiați prin împrejurimi.

Într-un final vei ajunge la un izvor amenajat cu beton numit Fântâna cu Nuc, loc unde legenda spune că a fost decapitat Vlad Țepeș, al cărui trup a fost apoi dus la Mănăstirea Comana. Pe un panou stă scris că pe acest loc călugării au săpat după moartea lui Vlad Țepeș o fântână, însă pe peretele fântânii există o inscripție ce atestă că sursa de apă a fost amenajată de Regia Pădurilor Statului în 1933.

Peste drum de acest loc se găsește un alt panou care anunță că în locul respectiv se va ridica Memorialul Vlad Țepeș, dar se pare că proiectul a rămas doar la stadiul de proiect.

Observatorul Ornitilogic Comana

Peste drum de Poiana Fântânii cu Nuc, din zona locului în care ar fi trebuit să se construiască Memorialul, începe o alee care iese din pădure spre baltă. Aici, în cadrul unui proiect cu fonduri europene de reconstrucție ecologică a Bălții Comana a fost amenajat și Observatorul Ornitologic.

Aleea trece pe lângă observatorul propriu-zis, un turn de lemn înalt și cu ferestre, și continuă prin stufăriș până la baltă. De aici începe un podeț de lemn cu balustrade, lung de aproximativ 50 m la capătul căruia vei găsi un foișor simplu de lemn. De la înălțimea acestuia se observă o parte mare din stufăriș și ochiuri de apă, iar dacă ai noroc poți observa și păsări. În caz contrar va trebui să te mulțumești doar cu o priveliște minunată.

Localizare pe Google Maps


Fotografii:






Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana - Scara Pocăinței

În spatele Mănăstirii Comana

În spatele Mănăstirii Comana

În spatele Mănăstirii Comana

Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana

Fântâna cu Nuc

Spre Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic

Observatorul Ornitologic

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii