Traseu în Munții Bucegi: Telecabina Peștera, Valea Obârșiei, Cascada Obârșia Ialomiței, Vârful Omu


Vârful Omu este unul dintre cele mai ușor de cucerit dintre cele 13 vârfuri de peste 2500m din țara noastră și este cel mai înalt din Masivul Bucegi, indiferent că are 2505m, 2507m sau 2514m. Mie îmi place să cred că are 2514m și am argumentat AICI de ce, iar părerea mi-o voi menține până voi găsi o opinie avizată care să mă convingă altfel.

Unul dintre cele mai ușoare și mai practicate trasee pentru a ajunge la Vârful Omu este cel care pleacă de la Babele pe marcaj bandă galbenă și durează aproximativ 2h30min. Vezi detalii AICI.

Bucegii sunt brăzdați de trasee marcate care duc spre Vârful Omu, iar un altul dintre acestea pleacă de la Telecabina Peștera, în apropiere de Hotel Peștera și de Peștera Ialomiței. Frumusețea traseului este dată de Cascada Obârșia Ialomiței și de Valea Obârșiei mărginită de-a stânga și de-a dreapta de Culmea Doamnei și de Abruptul Obârșiei.

Cascada Obârșia Ialomiței
Cascada Obârșia Ialomiței este superbă dacă ai norocul să o prinzi într-o perioadă cu debit mare, pentru că în sezoanele secetoase abia dacă mai curge un firicel de apă. 


Cascada s-a format pe pragul care separă căldarea superioară și căldarea inferioară a Văii Obârșiei și are o cădere a firului de apă de aproximativ 100m, ceea ce o cataloghează ca fiind cea mai înaltă din Carpații Meridionali și a doua ca înălțime din România.

Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate în zonele cele mai frumoase ale traseului, inclusiv la Cascada Obârșia Ialomiței:


Citește și:

TRASEU

Telecabina Peștera, Valea Obârșiei, Cascada Obârșia Ialomiței, Vârful Omu
MARCAJE DE URMAT:
  • bandă albastră: pe tot parcursul traseului
Durată: 3 – 3½ ore dus și 2 – 2½ ore la întors
Dificultate: traseul este ușor spre mediu, fără dificultăți tehnice
Accesibilitate: interzis iarna

Harta traseului (Munții noștri)

DESCRIEREA TRASEULUI

Am pornit traseul spre Vârful Omu de la Telecabina Peștera (pentru cine nu știe, telecabina urcă la Babele), mergând pe drumul de pământ din spatele ei, printre zecile de mașini parcate de o parte și de alta.

La telecabină se ajunge din DN71 pe TransBucegi, urmând indicatorul spre Hotel Peștera, trecând pe lângă Cabana Dichiu, Cheile Zănoagei și Lacul Bolboci, iar în imediata sa apropiere se găsește Refugiul Salvamont Peștera.

După nici 5 minute de la plecare se ajunge la o intersecție de trasee. Aici traseul nostru face stânga pe drumul de piatră, urmând marcajul bandă albastră, în timp ce, pe cruce albastră, urcă pieptiș în față și puțin spre dreapta traseul spre Babele și Sfinx.

Traseul continuă să urce ușor prin Valea Obârșiei pe o coamă ce merge paralel dar la distanță de firul de apă al Ialomiței, până se ajunge la Cascada Obârșia Ialomiței. Poteca traversează pârâul „Izvorul Obârşiei”, lasă cascada în stânga și urcă abrupt pragul înalt dintre cele două căldări, șerpuind printre stânci și pietre. Imediat ce ai ajuns sus, urcușul continuă domol prin vale, pe fundul căldării superioare, iar pe la mijlocul acesteia trece pe lângă Mecetul Turcesc, un imens bloc de calcare, pe care îl lăsăm în stânga.

Urcușul devine din nou greoi și începe să șerpuiască din ce în ce mai agresiv pe măsură ce avansezi. Într-un final, pe fundul văii, ajungem la intersecția cu traseul marcat cu bandă galbenă ce vine de la Babele. Aici continuăm să urcăm spre stânga, iar traseul ne conduce prin Curmătura Văii Cerbului, pe sub Vârful Găvanele și pe sub Vârful Bucura, până ajunge la Cabana și Vârful Omu.

Pe vârf panorama este întotdeauna uimitoare, indiferent de vreme și sezon, și te îmbie să admiri de sus peisajele ce te-nconjoară. Eu nu am avut noroc de o vreme extraordinară, când am ajuns pe vârf vântul bătea puternic și o ploaie cu stropi mari și rari ne-a cam speriat. O ploaie cu picături mărunte și în mai multe reprize și-a mai făcut apariția și pe traseul de întoarcere, dar nici aceasta nu a putut șterge bucuria și plăcerea unui traseu atât de frumos.

De-a lungul traseului peisajul este unul alpin, brăzdat de mai multe pârâiașe și plin cu turme de animale, iar cu umbra pădurii nu te întâlnești deloc.

Click AICI pentru alte trasee în Munții Bucegi.

LOCALIZARE pe Google Maps:


FOTOGRAFII:



















Niciun comentariu:
Write comentarii